Este bine de stiut, pentru cei care inca nu stiu ca, cununia religioasa este una din cele sapte Sfinte Taine ale Bisericii, prin care un barbat si o femeie, de aceeasi credinta, se unesc de bunavoie in fata Sfintului Altar, pentru a convietui impreuna.
Zilele in care nu sunt permise nuntile si cununiile religioase
Se interzice cu desavarsire oficierea cununiei religioase in cele 4 posturi din an, in ajunul zilelor de miercuri si vineri, precum si in zilele marilor praznice crestine, cum sunt: Sfintele Pasti si Saptamana Luminata, de la Craciun pana dupa Botezul Domnului, Duminica Rusaliilor, Inaltarea Sfintei Cruci, Adormirea Maicii Domnului. De asemenea in niciun caz nu este bine sa se faca slujba cununiei sambata, deoarece este zi de rugaciune pentru cei morti si de pregatire pentru Sfanta Duminica. Cea mai potrivita zi pentru cununia religioasa este duminica.
In cazul in care mireasa este insarcinata, cununia religioasa se face fara fast, cu imbracaminte simpla si nu se primesc cununii pe cap. Daca mireasa este aproape de nastere sau daca a nascut inainte de cununie, poate fi cununata religios, impreuna cu sotul ei, dupa trecerea celor 40 de zile de la nastere, sau in aceeasi zi cu Botezul pruncului.
Lucrurile necesare pentru cununie
Pentru cununia civila aveti nevoie de urmatoarele lucruri: inele, icoana de cununie, lumanarile, vinul, colacii de cununie si esarfa cu care se leaga usor mainile mirilor in timpul oficierii cununiei. Un alt lucru important il reprezinta costul slujbei, care va fi achitat de catre nasi. In ceea ce priveste sumele, acestea variaza de la o biserica la alta. De asemenea aveti nevoie de certificatul de casatorie civila si adeverinta de botez, in cazul in care unul dintre miri nu face parte din parohia unde se va savarsi cununia. Sunt si regiuni in tara in care te poti cununa fara nici un act.
Un lucru foarte important, care cantareste foarte mult in religia crestina este importanta cununiei religioase ce reprezinta pasul de valoare primordiala in formarea unei familii. Cununia nu poate fi planuita asemeni oficierii la restaurant pentru ca este bazata pe un impuls interior, este un fapt plin de valoare spirituala. Prin urmare, cand ati decis sa depuneti juramantul in fata lui Dumnezeu, trebuie s-o faci cu sufletul deschis.