Purtarea sosetelor – codul bunelor maniere

asortarea sosetelor

Foarte multi dintre noi au tendinta de a contura un outfit pentru ziua ce urmeaza, uitand sa se gandeasca la toate aspectele. Sosetele, spre exemplu, reprezinta niste accesorii nelipsite, mai ales in tinutele masculine. De asemenea importanta acestora nu trebuie deloc neglijata, deoarece un outfit perfect poate fi anulat doar datorita faptului ca nu ai stiut,sau nu ai avut grija sa-l asortezi cu sosetele perfecte pentru acea tinuta. Putem spune ca sosetele sunt ca ‘’ cireasa de pe tort’’ deoarece pot aduce un plus de culoare tinutei tale, punand-o cu siguranta in valoare.

In cele din urma detaliile fac diferenta

Dupa cum spuneam si in cuvintele de inceput, sosetele reprezinta un detaliu foarte important ce nu trebuie neglijat in alcatuirea unei tinute. Acest accesoriu te poate scoate in evidenta intr-un mod pozitiv, sau din contra, intr-unul negativ, in functie de iscusinta cu care le-ai angrenat in ansamblul vestimentar. Imbinarea tinutei cu sosetele se poate realiza in nenumarate feluri, in functie de culori, forme si texturi. Trebuie doar sa faci alegerea potrivita tinutei si personalitatii tale.

Regulile de asortare sunt la fel de importante atat pentru domni cat si pentru doamne. Potrivirile de culoare sau texturi tin de estetica frumosului si nu de genul persoanei care le poarta. Avand in vedere ca varietatea accesoriilor vestimentare masculine sunt mult mai reduse decat varietatea accesoriilor vestimentare feminine, sosetele devin o piesa cu mare greutate, mai ales ca aproape sunt nelipsite din tinuta barbatilor. Prin urmare, regulile sunt mult mai stricte pentru domni. Nu te poti limita doar la cat de bine se potriveste cravata cu camasa. Potrivirea trebuie sa fie din cap pana-n picioare, iar sosetele nu pot fi sarite. Asortarea pantalonilor, sosetelor si pantofilor este la fel de importanta ca potrivirea dintre cravata, camasa si batista.

Reguli de buna purtare

Prima regula care trebuie retinuta este reprezentata de faptul ca sosetele se aleg in nuanta pantalonului si nu a pantofului. La aceasta regula exceptia o reprezinta pantalonii albi, caz in care optiunea corecta este pentru o nuanta apropiata de cea a pantofului.  De asemenea, sosetele albe nu au ce cauta in alte tinute decat in cele sport. Singura varianta in care sosetele albe sunt acceptate, altfel decat la o tinuta sport, este atunci cand intreaga vestimentatie este alba sau intr-o culoare deschisa. Cand vine vorba de pantalonii scurti, situatia capata un alt aspect, iar asortarea sosetelor, scurte la randul lor, se face la culoarea pantofilor. Se pot realiza si contraste puternice, numai ca acestea nu o sa fie pe placul multora. In general, aceste contraste, se potrivesc persoanelor, nonconformiste, care doresc sa fie in centrul atentiei. Rezultatele pot fi fericite, sau nu… Cel mai mult in astfel de situatii conteaza atitudinea.

O pereche de sosete cu textura aparte si tesatura mai groasa trebuie insotita de o pereche de pantaloni pe masura: mai grosi, din tweed, lana sau denim selvedge si de ghete de sezon. La pantofi eleganti sau minimalisti se poarta doar sosete subtiri, din fibre usoare, cu textura fina.

Aproape toata lumea stie ca una din regulile de asortare a sosetelor interzice purtarea lor in sandale, insa evolutia modei din ultimii ani a contrazis acest lucru. Astfel am putut admira pe scenele prezentarilor de moda combinatii pe cat de ciudate pentru multi dintre noi, pe atat de interesante si reusite. Totusi aceste incercari de a surprinde cu ceva nou nu ar trebui puse in practica, deoarece din punct de vedere estetic chiar nu fac parte din peisajul unei tinute reusite.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× How can I help you?