Haine cu stil: ce nu trebuie sa-ti lipseasca din garderoba

men-wardrobe

Se spune ca valoarea unei haine nu sta in pret, ci in numarul de purtari. Cu alte cuvinte, e mai avantajos sa cumperi o piesa vestimentara ceva mai scumpa, pe care sa o porti cat mai des si intr-o varietate de combinatii, spre deosebire de una ieftina si pe care sa o uiti cu lunile in dulap.

Genul acesta de abordare pragmatica se preteaza aproape la toate articolele vestimentare. Totusi, cand vine vorba de un costum elegant, placerea de a purta o tinuta „Black Tie” merita toti banii, indiferent de cate ori ai ocazia sa te afisezi in smoching. De altfel, domnii au tendinta de a accepta mai des invitatii la astfel de evenimente cand stiu ca au deja in garderoba un costum potrivit. Si apoi, nu poti pune pret pe sofisticare si pe increderea in sine pe care o aduce un costum bine croit.

Piese vestimentare de baza

Cand te gandesti sa-ti cumperi primul costum, e absolut firesc sa iti doresti ca banii cheltuiti sa fie bine justificati. Ceea ce inseamna ca vei cauta un smoching clasic, care sa nu se demodeze niciodata si pe care sa-l poti purta la mai multe tipuri de evenimente formale. Prin urmare, ai nevoie de un costum versatil, care sa indeplineasca toate criteriile de rafinament testate de-a lungul timpului, pentru a putea imbraca tinuta atat la o nunta, cat si la o petrecere privata din vreun club elegant.

Indiferent de natura evenimentului pentru care iti cumperi costumul, nu poti da gres niciodata daca alegi urmatoarea combinatie de elemente:

1. Un sacou negru incheiat intr-un singur nasture (deci croit la un rand de nasturi), cu guler-sal sau cu revere ascutite – in functie de ce preferi – si care sa fie imbracat/e in satin sau grosgrain;
2. O camasa eleganta cu guler „turndown” (rasfrant), ale carei detalii raman la latitudinea ta: poate fi decorata cu pique, cu pliuri sau poate avea nasturii ascunsi („fly-front”);
3. O vesta sau un brau negru, dintr-un material care sa se asorteze cu finisajele reverelor (de precizat ca e mai usor sa gasesti un brau decat o vesta de seara);
4. Un papion „self-tie” in modelul care iti place mai mult si finisat cu acelasi material ca si reverele sacoului;
5. Pantofi de seara pe gustul tau: in stil „pump” sau „Oxford” cu varful simplu, din piele de calitate sau de lac;
6. Accesorii obligatorii pentru tinutele de seara: butoni, sosete din matase, bretele pentru pantaloni.

Odata asamblata tinuta de baza, poti experimenta cu alte tipuri de accesorii, cum sunt floarea de la butoniera si batista de buzunar, pe care sa le introduci in vestimentatia ta atunci cand gasesti prilejul potrivit. Sau – pentru mai multa variatie – poti cumpara un model alternativ de camasa, ceva mai moderna, ori un nou stil de papion.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× How can I help you?