TIPURI DE CĂMĂȘI

Cămașa albă

Este piesa eternă a garderobei bărbătești. Fie că este din material gen tifon, din in moale sau din bumbac valoros Sea Island, Giza 45 ori bumbac pima, cămașa albă combinată corect – în mod clasic sau lejer – îl face pe bărbat să se simtă îngrijit, iar prestanța sa va fi sigură și întotdeauna cu stil.  Cea mai elegantă ținută cu cămașa albă se obține când aceasta este purtată cu un costum și o cravată de culori închise. Contrastul dintre alb și culorile închise evidențiază rafinamentul și perfecțiunea. Cămașa va fi întotdeauna cu mânecă lungă, excepție fac doar piese vintage slim fit, care amintesc de anii 60 și 70 și care merită purtate doar de cei care au un bust și brațe de bodybuilderi.

 

 

Cămașa în stil englezesc

Datorită liniilor mai tradiționale ale costumelor, cămașa în stil englezesc – Jermyn Street Style – este mai conservatoare, iar paleta cromatică este una curajoasă, combinațiile propune sunt uneori frapante. Deseori apar dungi și carouri de diverse culori pe un fond colorat, precum și un guler și manșete albe pe un corp de cămașă cu dungi late, adică în stil conservator. Cele mai caracteristice sunt cămășile pe fond alb cu carouri și dungi albastre, însoțite de culori accentuate.

 

Cămașa în stil italian

Școala italiană este cea mai reținută în privința lumii culorilor, dar mai curajoasă în privința formelor. Culoarea preferată este albastrul cu infinitele sale nuanțe, mai ales în varianta uni sau în versiuni cu carouri sau dungi. Cu acest stil se potrivesc mai bine cravatele late și din materiale grele, twill și jacquard, uni sau cu dungi și modele mărunte. Combinația cea mai populară este cămașa cu dungi  pinstripe și cravata albastru-închis, cu modele fine.

Cămașa închisă la culoare

În zilele noastre purtarea de cămăși în culori închise este o continuare a genului bad boys, a stilului sofisticat urban. Creatorii de modă au readus în moda de zi cu zi, cămășile negre, maro, albastru-închis și alte tonuri închise, combinându-le atât cu costume elegante, cât și cu blugi. Cămășile închise la culoare se pot purta atât cu piese de culori închise, cât și cu culori mai deschise decât cămașa. Combinațiile populare includ cămașă albastru-închis și sacou de culoarea fildeșului, respectiv combinarea culorilor similare, cum ar fi cămașa neagră cu costum negru sau cămașa de un albastru intens cu piese de culoare albastră. Cămășile de culori închise nu se pot purta cu cravate și batiste decorative având culori mai deschise.

Cămăși de ocazie

Pentru ținutele formale sunt necesare cămăși pe măsură. Acestea se deosebesc de cămășile business purtate cu costme, atât prin execuție, cât și prin forma lor. Cămășile tip smoching, ca și cele urbane, sunt executate de regulă cu gulere kent, rechin sau medium spread – rigidizabile cu o bandă – întotdeauna cu manșete duble și diverse moduri de execuție a pieptului. Gusturile italiene preferă și în acest caz un guler mai înalt, iar cel englezesc și american unul mai adânc.

Cămășile tip smoching de un alb imaculat cu plastron din batist, poplin sau mătase sunt deseori executate cu nasturi detașabili, în astfel de cazuri cele două părți se pot încheia cu nasturi separați, având o formă specifică, adaptată acestui scop. Nasturii pot fi negri sau albi din sidef sau os, dar pot fi executați și din metale prețioase sau chiar pietre prețioase. Cămășile cu plastron din pliuri pot avea nasturii ficși sau detașabili. Versiunile cu nasturi ficși sunt întotdeauna executate cu o bandă de acoperire a acestora.

Cămășile tip smoching din bumbac lejer – în alb sau negru – se pot purta și la ocazii mai puțin formale, fiind potrivite și pentru ținute casual sau informale, în astfel de cazuri cu nasturele gulerului descheiat.

Cămășile de ocazie, cum ar fi cele negre, gri, respectiv albastru intens sau chiar mov, ori alte culori, precum și cămășile lucrate în stil clasic cu nasturi normali, se potrivesc de minune cu alternativele smochingului.

Există diferite teorii referitoare la croiul gulerelor cămășilor de smoching și potrivirea lor cu croiul. Se recomandă ca gulerul îndoit să fie purtat cu revere crestate și ascuțite, iar reveruș șal și smochingul la două rânduri cu gulere ridicate. Cu fracul se potrivesc gulerele ridicate vatermoerder cu nasturi de calite, cu plastron întărit din pique și cu manșetă simplă cu butoni ornamentali.

Cămășile cu pliuri nu se potrivesc cu fracul. Este nepotrivit să purtăm cămășile formale cu gulerul ridicat, descheiate la gât. În timp ce la încheierea evenimentelor cu smoching desfacerea papionului înnodat cu mâna și descheierea la  gât a cămășii a intrat în legendă ca fiind un gest elegant, în cazul unei ținute în frac, același gest este considerat lipsit de stil.

Cămașa casual

Cele mai multe cămăși pot fi purtate și în variante casual. Astfel, aproape orice cămașă care nu este purtată în mod obligatoriu cu cravată, adică nu este destinată a fi purtată cu costume, poate fi considerată casual.

Formele disctinctive ale cămășii casual sunt identice cu cele ale articolelor clasice, croiul corpului, linia umerilor, execuția mânecilor, dar în primul rând forma gulerului îi conferă caracterul. Cămășile casual au fost concepute inițial body larg și trunchi alungit, deoarece funcția lor inițială a fost asigurarea comodității și a libertății de mișcare. Această concepție s-a schimbat mult în ziua de azi. Stilul casual clasic american prezintă articole mai largi decât cămășile urbane, cu toate că adaptându-se gusturilor în schimbare și acestea pot fi croite, respectând forma corpului, dar rămânând în categoria custom fit. Varianta slim este de asemenea cunoscută în casual, dar aceasta se potrivește mai bine cu vestimentația modernă urbană.

În ceea ce privește lucrătura gulerelor, ele sunt moi, comode la purtat. Modelele casual sunt caracterizate printr-o construcție mai îngustă, cu închidere mai scurtă. Gulerul clasic de cămașă casual este cel numit button down. Denumira derivă din cei doi năsturei care țin colțurile gulerului lipite de cămașă. Aceste articole pot fi purtate doar cu haine croite larg, pentru evitarea unei impresii generale lipsite de armonie. Cămășile casual sunt de regulă confecționate din bumbac oxford dur la atingere, monocrom sau cu dungi clasice sau din bumbac twill ușor, cu dungi multicolore.

Cămășile ușoare din denim, cu gulere rechin sau button down sunt perfecte pentru un stil casual de iarnă sau vară. Ele se asortează perfect cu pantaloni din flanelă de culoare gri, respectiv cu pantaloni din pânză albi sau bej. Blugii cu cămașă denim aparțin stilului cowboy, amintind de tinerii rebeli ai anilor 70, nemaifiind potriviți în peisajul urban contemporan.

Cămașa purtată peste pantaloni

Pentru o înfățișare mai lejeră se recomandă purtatul cămășilor clasice și casual peste pantaloni lungi sau bermude. În primul rând trebuie să ne asigurăm că articolul selectat poate fi purtat peste pantaloni. Doar cămășile a căror lungime depășește linia șoldurilor pot fi purtate astfel și în cazul în care partea din spate este mai lungă, fără să treacă de linia șezutului și de partea superioară a coapselor. Stilul clasic acceptă doar cămașa purtată în interiorul pantalonilor. Purtarea cămășii pe dinafară la costume și accesorii clasice înseamnă lipsă de stil.

 

× How can I help you?