Vom discuta costumul bărbătesc pe care mulți îl consideră foarte stilat și sofisticat: costumul italian.
Cum arată croiul costumului italian?
Deși există mai multe variații regionale asupra costumului continental, acestea tind să împartă trăsături similare, acestea sunt:
• Buzunare fără clapetă;
• Sacou fără fentă:
• Rever înalt;
• Poziționarea nasturilor mai ridicată decât în mod normal;
• Suplu, cu o siluetă bine conturată.
Pe când englezii folosesc materiale superfluu cunoscute ca și „draper”, costumele italienești pun accentul pe croiul bine structurat și curat. Acest obiectiv se manifesta prin lipsa cutelor sau a materialului in exces. Astfel se conturează un look slim-fit bazat de exactitatea proporțiilor
.Costumul italian sau continental: Care este diferența?
Adeseori veți auzi cuvintele „italian” și „continental” utilizate interschimbabil într-o discuție despre costume. Din motivele acestui articol, astfel vom proceda și noi.
Acest termen este des utilizat și nu este tehnic incorect să-l folosești când te referi la costumul european. Astfel, „Continental” în acest caz se referă la continentul european și are ca scop diferențierea acestor costume de cele britanice (non-continentale).
Termenul „continental” încorporează mai multe tipuri de costum, nu doar de termenul „italian”, întrucât face și referință la costumul francez, care are și acesta particularități și tradiție proprie.
Istoria și diferitele forme ale costumului italian
Lo stile italiano a fost inventat de către croitorii romani la scurt timp după al Doilea Război Mondial. Brioni, o firmă romană, este recunoscută pe scară largă ca inventator al stilului. „Stilul roman” a fost prezentat în cadrul primului spectacol de modă aferent sexului masculin, în anul 1952. În timp ce acum suntem obișnuiți, conceptul de a folosi modele masculine, la vremea respectivă, a fost inovatoare.
Actorul Gregory Peck purta costume Brioni în pelicula din 1953 „Vacanță la Roma” (Roman Holiday), filmul câștigând premiul Oscar pentru cel mai bun film al anului respectiv. Acest lucru a stârnit o nebunie pentru costume italiene pe piața americană, cum nu s-a mai văzut până în acel moment. Statele unite căzuse peste cap de tocuri pentru silueta zveltă, slim.
În general, croiul încorporează stilul suplu și bine conturat, totodată observăm diferențe regionale asupra costumului italian. În mod special, remarcăm diferențe la ceea ce numim „expresivitatea umerilor”, sau cum umerii costumului arată când costumul este finalizat. În scopul acestei discuții, ne vom uita la napolitani și la romani.
Costumul Napolitan
Napoli are propriul stil de a face costume și aici găsim una dintre cele mai renumite case de croitorie din lume, Kiton. Este cunoscut în mod special pentru cele două tipuri de umeri: spalla camicia și con rolino.
Spalla camicia, sau „umeri cămașă”, se referă uneori la aspectul de „umăr natural”. Se numește astfel deoarece urmărește linia naturală a umărului purtătorului și are puțină, sau deloc, întăritură. La sacourile de înaltă calitate precum a celor realizate de Kiton, există adesea o pliere ușoară sau un „drapaj” care apare în partea superioară a mânecii. Acesta este un semn al unei haine lucrate manual și demonstrează simțul rafinat al lejerității sud-italiene.
Con rollino, ce se traduce aproximativ, „cu un mic rostogol”, este celălalt stil al umărului napolitan. De asemenea, numit ca „pagoda” sau „umăr trompetă”, acest umăr este construit cu aproximativ 5 cm deasupra mușchiului trapezoid. Este foarte structurat și adaugă un pic de înălțime la purtător.
Cusătura grinze, sau cusătura elastică de tip shirring, este una dintre cele mai interesante pe umărului italian. Procedura, în mare, arată ca o pliere în partea superioară a mânecii. Acest lucru se realizează prin croirea răscroielii mânecii mai mare. Fiind mai mult material la mânecă, acesta se pliază când se atașează de răscroiala sacoului.
Pentru necunoscători, aceasta arată ca o eroare nedorită. Pentru cunoscători, acesta este un detaliu încântător care semnifică faptul că un costum este realizat manual și oferă, de asemenea, confort suplimentar și libertate de mișcare.
Costumele Romane
Umărul roman este cel mai asemănător cu cel britanic: este structurat, nepliat, ușor întărit și se așază uniform pe mușchiul trapezoid. Acești umeri tind să fie standard în majoritatea caselor de croitorie italienești.
Atât casele de croitorie romane cât și cele napolitane recurg adesea la ceea ce se numește barchetta, care se traduce în “barcă mică”, dar se referă la un buzunar de piept ușor curbat, asemănător cu o barcă cu pânze mici.
Costume italiene și costumul în stil britanic
În ceea ce privește îmbrăcămintea bespoke, britanicii și italienii sunt considerați cei cu standardele de aur ale calității și frumuseții estetice. Ambele țări tind să aprecieze calități diferite, în special corectitudinea versus individualitatea. Astfel, britanicii sunt preocupați de îmbrăcămintea corectă, în timp ce italienii apreciază individualismul.
O mare parte din tradiția croitoriei din Marea Britanie se datorează claselor superioare bogate: mica nobilime, ofițerilor militari, și altele asemenea. Stratificarea socială strictă pe parcursul a sute de ani, cu siguranță, a influențat rigurozitatea așteptărilor stilistice. Motivul pentru a purta un sacou de cină după ora 18:00, cravatele în anumite culori, sau rochia de dimineață la Royal Enclosure de la Ascot, este să arate că ești parte dintr-un grup social exclusivist. Sigur, totul trebuie croit impecabil, dar scopul este să nu ieși în evidență.
De fapt, se spune că un croitor britanic bespoke nu și-a făcut treaba cum trebuie dacă noul costum al unui client pare „prea nou”.
Italienii, pe de altă parte, par să fie mai preocupați de stilul individual și să fie mai relaxați, nu se pune accentul pe ideea corectitudinii stilistice. Să ieși în evidență este și scopul!
Se presupune că aceasta este o funcție a vremii mai blânde, care încurajează comportamentele pe care le vedem mai mult în Marea Mediterană decât în ploioasa Mare Britanie: șederea la cafenelele în aer liber, o plimbare pe timp de noapte, cam așa ceva. Această ideologie de “a
vedea și a fi văzut”, este într-adevăr, o idee individualistă, bazată pe stil, care nu înfățișează costume riguroase, ci cele mai sensibile.
De asemenea, italienii au tendința de a fi mai bine făcuți fizic decât britanicii, iar acest lucru explică afinitatea lor pentru croiurile slim.
Costumele italiene și costumele americane
Costumele italiene sunt în opoziție completă de cele americane. Cele italiene sunt subțiri, structurate și pot avea defectul de a fi prea la modă (există într-adevăr greșeala unui costum mult prea slim). Costumele americane sunt largi, geometrice și defectul lor este că le lipsește simțul modei (confortul nu este totul).
Este un costum italian potrivit pentru corpul dvs.?
Pentru a răspunde la această întrebare, există într-adevăr un singur factor ce trebuie luat în considerare: tipul corpului dumneavoastră. Dacă nu sunteți sigur de proporțiile corpului, vă recomandăm să continuați să citiți mai jos, unde vă vom da o scurtă prezentare a modului în care costumul italian va funcționa (sau nu) cu anumite tipuri de siluetă:
Obișnuit
Oamenii cu siluetă standard arată bine în orice, deci dacă preferința de a purta slim fit cu detalii moderne, un costum continental ar funcționa foarte frumos pe tine.
Corpolent
Domnii corpolenți ar trebui, în general, să evite costumele italiene. Croiul acestora nu simpatizează siluetele pline
Slab
Bărbații slabi arată bine în costumele italiene, cum aceste costume sunt slim prin croiala lor, acestea se vor așeza perfect pe acest tip de corp.
Înalt
Oamenii înalți sunt mai bine ajutați de costumele britanice decât de cele italiene. Sacoul mai scurt și reverele mai înalte ale costumelor italiene scoate în evidență o siluetă înaltă, ceea ce bărbatul înalt nu are nevoie.
Corpolent și înalt
Din motivele menționate precedent asupra bărbaților înalți și corpolenți, aceștia ar trebui să aibă in considerare costumele britanice sau americane, nu cele italienești.
Înalt și slab
Asemenea, un costum britanic ar fi ideal pentru acest tip de siluetă, deși caracteristicile unui costum italian slim dau bine pe o persoană slabă. În cazul în care aveți posibilitatea, alegeți opțiunea unui sacou de lungime normală și atunci da, puteți purta un costum italian.
Scund
Bărbații sub 1,70m dau bine in costumele italiene. Cu cât este mai scurt sacoul și reverele mai înalte, cu atât sporește iluzia de alungire a corpului.