Ready-to-Wear, Made-to-Measure și Bespoke. Terminologie pe înțelesul tuturor

RTW-MTM-Bespoke-900x342

Unul dintre lucrurile la care oamenii nu reușesc să facă deosebirea este distincția și semnificația termenilor: ready to wear – gata confecționat, off the rack – direct de pe raft, made to order – făcut la comandă, made to measure – făcut la comandă și bespoke – personalizat. Prin urmare, am decis să realizăm un ghid care să explice în mod clar ce înseamnă acești termeni, modul în care aceștia sunt utilizați și ce trebuie să știți, astfel încât să nu te lași păcălit atunci când îți cumperi haine.

Gata confecționat (ready to wear) sau direct de pe raft (off the rack)

Ready to wear înseamnă că respectivul articol vestimentar îl puteți cumpăra dintr-un magazin, se află pe raft și îl puteți cumpăra așa cum este. Este destinat pentru a fi purtat imediat și prin urmare deseori este denumit off the rack, direct de pe raft.

Pro:

Ceea ce vezi este exact ceea ce vei primi. Articolul vestimentar se află pe raft aveți posibilitatea să-l atingeți, îl puteți simți, puteți vedea, încerca și tu vei ști exact ce primești.

De asemenea, nu trebuie să aștepți. Trebuie doar să-l cumperi, este cu siguranță cel mai simplu mod de a face cumpărături.

Contra:

Niciodată nu se va potrivi perfect, chiar dacă este modificat după aceea. Cele mai multe sunt proiectate ca articole de îmbrăcăminte pentru piață în masă. Hainelor le poți face modificări, pe când la o pereche de pantofi, nu poți.

De obicei nu se găsesc țesături unice, cum ar fi cele de la Holland & Sherry, Cerruti, Loro Piana, Ermenegildo Zegna, Vilale Barberis, Drapers și Carnet.

Din moment ce este realizat dintr-un model standard este numai bun pentru persoanele cu un corp foarte simetric.

Excluzând articolele de îmbrăcăminte din tweed sau țesăturile groase, o haină care este ok pentru a fi cumpărată este vesta. Ea nu are nici o lungime la mânecă care trebuie să fie modificată și aveți nevoie doar de o măsurătoare în piept, deoarece în talie poate fi, de asemenea, adaptată la dimensiune.

Făcute la comandă (made to order)

La comandă este în mod fundamental ready to wear – gata confecționat, care introduce opțiuni de personalizare. Este foarte popular pentru pantofi și mai puțin pentru articolele de îmbrăcăminte. Ceea ce înseamnă că alegi un standard și tu decizi ce piele, ce culori, și ce limbă dorești. Pentru cei mai mulți furnizori de high-end, ei chiar oferă o opțiune de a-ți adapta modelul și a-l personaliza, dar aceasta este excepția de la regulă. Avantajul este că știi exact ce primești în termeni de formă și vei obține exact culoarea, forma și stilul pe care îl dorești.

Pro:

Ceea ce vezi este ceea ce primești. Se potrivesc, este exact culoarea, forma și stilul dorit.

Contra:

Vei plăti un preț mai mare.

Va trebui să aștepți mai mult. Articolul vestimentar va fi făcut pentru tine, dar nu vei obține într-adevăr o potrivire mai bună decât o pereche de pe raft (cel puțin în cazul pantofilor).

Făcute la comandă (made to measure)

Acest termen este acum folosit pentru orice include o anumită formă de măsurare. În forma sa pură, made to measure este puțin mai avansat decât ready to wear. Practic, se ia un model standard, se iau măsurători ale persoanei și astfel se adaptează acel model la aceste măsurători. Mulți oameni confundă made to measure cu bespoke.

Made to measure este foarte popular în rândul articolelor de îmbrăcăminte, nu și în cazul pantofilor, iar de cele mai multe ori, atunci când cineva vă spune că este o haină personalizată, probabil este în stilul made to measure. Funcționează foarte bine în cazul în care corpul dumneavoastră nu este foarte asimetric, deoarece este pur și simplu o adaptare a modelului standard.

Pro:

Mai puțin costisitor decât un articol de îmbrăcăminte la comandă. Este de obicei mai scump decât de pe raft, deoarece include personalizare.

O potrivire îmbunătățită. Poți alege și poți obține o potrivire mult mai bună.

Contra:

Calitatea poate varia. Problema este că în cazul made to measure există atât de mulți furnizori diferiți și pot varia în calitate. Ori de câte ori vezi un costum personalizat on-line, este probabil că este un costum de tipul made to measure. Rezultatele variază în funcție de companie, măsurătorile care au fost luate și imaginile care sunt oferite. Deci, să fii prudent și să nu te aștepți la perfecțiune.

Bespoke (personalizat)

Termenul este cel derivat din cuvântul “denotă” ceea ce înseamnă că vorbește în numele cuiva sau a ceva. Este un termen britanic și doar descrie un proces personalizat în cazul în care un individ poate decide cu adevărat exact ceea ce își dorește. O singură piesă de îmbrăcăminte, o pereche de pantofi, sau orice altceva legat de haine, făcute exclusiv pentru o anumită persoană.

Diferența mare dintre made to measure și bespoke este faptul că în cazul bespoke vorbim despre un model care este creat de la zero și implică de obicei mai multă muncă manuală și nu există opțiuni de înlocuire. Poți alege, în principiu, orice detaliu pe care îl dorești, orice formă.

Pentru pantofi, aceasta înseamnă că va fi creat pentru tine, și este unic pentru că picioarele sunt diferite, nu sunt niciodată 100%, la fel și puteți alege stilul, pielea, precum și orice detaliu pe care îl dorești. După cum se poate vedea, pentru a purta o haină personalizată necesită cunoștințe, deoarece un croitor te poate întreba: “Cum îți este la umeri?”, “Cum ar trebui să fie făcut?”, Și tu poți fi cu ușurință copleșit o dată ce nu știi ce vrei. Desigur, un croitor bun poate, de asemenea, să te ghideze, dar la sfârșitul zilei, ar trebui să ştii că nu este o idee să apelezi la bespoke dacă nu ai o înțelegere de bază a ceea ce cauți.


Pro:

Potrivire superbă. Acum, în teorie, îmbrăcămintea la comandă trebuie să se potrivească întotdeauna perfect. Din păcate, în realitate, nu e întotdeauna cazul. Atunci când vei apela pentru prima dată la bespoke, primul costum la comandă probabil, nu va fi cel mai bun atunci când vine vorba să se potrivească. Cu toate acestea, cele ulterioare ar trebui să fie, și se vor îmbunătăți cu fiecare costum. Un croitor va avea întotdeauna o variație și asta e doar frumusețea unui articol de îmbrăcăminte făcut manual.

Opțiuni nelimitate.

Contra:

Preț. De obicei, este cel mai scump.

Este nevoie de mai mult timp. Este nevoie de o perioadă mult mai îndelungată de timp și se impun probele care o  prelungesc şi mai mult.

CONCLUZIE

Acum că știi diferențele dintre toți acești termeni, ce preferi? Așteptăm cu nerăbdare comentariile voastre.

× How can I help you?