In articolul trecut am vorbit despre ingrijirea unora dintre cele mai importante tesaturi din care se realizeaza frumoasele si indispensabilele noastre tinute. Astazi insa vom vorbi in detaliu doar despre stofa. Este atat de general termenul de “stofa”, incat in prezent “stofe”, la plural, a capatat sensul de “tesaturi”. Va vom oferi in articolul de astazi cateva informatii despre ingrijirea care se poate aplica hainelor din stofa. Daca rochiile din stofa au intr-un procent mai mare poliamida, elastan, pentru a urma linia corpului, in schimb paltoanele au intr-o concentratie mai mare lana, casmir si necesita o atentie deosebita. Astfel vom enumera cativa pasi de urmat pentru ingrijirea hainelor din stofa:
Nu ignorati etichetele hainelor
Este foarte important sa ne uitam pe eticheta produsului pentru a vedea care sunt recomandarile de ingrijire. Poate fiecare dintre noi am stricat anumite haine la un moment dat, tocmai datorita faptului ca nu am fost atenti la ce scria pe eticheta. Sunt haine care necesita doar curatare chimica, doearece oricat de delicat ar fi programul si detergentul, acestea vor avea de suferit. In cazul in care pot fi spalate la mana, la temperaturi joase, este esential sa nu le stoarceti, deoarece va aparea aceeasi problema, defoarmarea marerialului. De asemenea, nu le uscati pe surse de caldura, cum sunt caloriferele, fibra tesaturii poate reactiona la caldura si se va strange, materialul va intra la apa.
Daca ne este permisa atat curatarea chimica cat si spalarea la masina sau la mana, atunci este cel mai sigur sa mergem de cateva ori pe an la o curatatorie profesionala. In cazul in care nu au inca urme de murdarie, paltoanele din stofa pot fi ingrijite prin periere (perie cu dinti scurti), sau prin folosirea unei role pentru scame. Curatarea chimica este indicata si pentru rochii, fuste, paltoane, care au in compozitia lor o cantitate mare de lana sau casmir, deoarece solventul este mult mai bland decat apa si bineinteles mai eficient.
Calcarea hainelor din stofa
Multi dintre voi probabil deja stiu ca hainele din stofa sunt foarte sensibile la calcare. Cate haine din stofa am stricat unii dintre noi pana sa invatam sa le calcam doar cu abur sau sa apelam la curatatoriile profesionale. Paltonele, rochiile, pantalonii din stofa se calca cu aburi, ori in cel mai disperat caz, cu o carpa uda intre fierul de calcat si tesatura. Daca fierul atinge tesatura aceasta capata un aspect lucios, insa jetul de abur fierbinte de la aparatele cu aburi dilata fibra tesaturii si astfel o calca, fara sa o atinga.
Protejarea de molii si aerisirea materialului din stofa
Dupa cum aminteam si mai sus, stofa este un material sensibil si nu este indicat sa-l spalam prea des. Astfel, dupa ce ne intoarcem dintr-un loc unde se fumeaza sau dintr-un loc unde miroase a mancare, paltonul nostru are nevoie de o aerisire de cateva ore bune. Nu este bine sa-l puneti direct in dulap, deoarece pe langa faptul ca nu va iesi mirosul din material, va imbacsi si celelalte haine. In ceea ce priveste moliile, acestea pot fii tinute la distanta cu nenumarate produse care se gasesc pe piata la ora actuala.
Repararea si retusarea stofei
In cazul in care va place, sa zicem, un palton in mod deosebit, dar este un pic prea lung sau prea larg puteti merge cu el la retusat. Confectiile din stofa sunt mai usor de retusat fata de altele , asa ca stramtatul sau scurtatul, lungitul unor maneci, a poalelor fustei, a pantalonilor se pot realiza fara probleme. In ceea ce priveste nasturii este bine ca inca de la achizitia produsului sa pastrati nasturii de rezerva intr-un borcanas, pentru a nu avea surprize in cazul in care mai pierdeti din ei.
Depozitarea hainelor din stofa
Paltoanele, spre exemplu, se pot deforma usor, de aceea este bine sa va achizitionati umerase speciale de palton sau costum – din cele cu umeri lati, lacuiti. Cat nu le purtati, pastrati-le in dulap pe umeras, peste vara este bine sa le puneti si o husa de haine. Cat le transportati, deasemenea, o sa va fie de folos un suport de umerase pentru masina, astfel veti ajunge cu ele botite si poate nu va fi mereu timp de o fuga pana la curatatorie.
O haina de caliatte nu se arunca la primul nasture descusut. Ganditi-va prin cate procese trec fibrele din care este realizata tesatura, iar apoi imaginati-va drumul acesteia pana sa ajunga sa ne imbrace pe noi. Astfel trebuie sa cumparam intelept, sa avem respect pentru haine si pana la urma sa nu ne batem joc de ‘’buzunarul’’ nostru.