Am mai spus-o si o repetam: simbolul elegantei masculine este fara doar si poate papionul clasic „self-tie”. Cu alte cuvinte, un papion legat cu maiestrie face diferenta dintre un domn rafinat si sigur pe el si un june fara experienta. Din fericire, tehnica necesara pentru o astfel de operatie este incredibil de simpla, iar efectele – nepretuite.
Asa cum am mai explicat ori de cate ori am vorbit despre papioane, modul in care acestea se leaga este foarte asemanator cu procedeul prin care legam sireturile la pantofi. Odata ce reusiti sa vizualizati conceptul, veti putea sa va insusiti tehnica mult mai rapid. Totul e la fel de simplu, cu deosebirea ca gesturile trebuie executate in oglinda, ceea ce schimba putin perspectiva. Pentru a va familiariza cu procedeul, fara sa fie nevoie sa va bazati pe reflexia din oglinda, ar fi o idee buna sa legati mai intai papionul nu in jurul gatului, ci folosindu-va de un alt suport (specialistii le recomanda novicilor ca la prima incercare sa lege papionul in jurul piciorului, pentru a invata miscarile – asta deoarece coapsa are, in general, cam aceeasi circumferinta ca gatul si va ofera o perspectiva mai clara asupra tehnicii).
Iata mai jos procedeul prin care se leaga papionul, redat pas cu pas. Pentru ca totul sa fie cat mai usor, miscarile sunt grupate in patru etape; astfel incat, daca executati gresit un pas, nu trebuie sa reluati totul de la capat, ci sa refaceti doar etapa la care ati ajuns.
Fixarea papionului in pozitie
Pasul 1 – Asezati papionul desfacut in jurul gatului, avand grija sa lasati coltul din dreapta mai lung decat cel din stanga. E important ca ele sa nu fie la acelasi nivel, pentru ca veti avea nevoie de partea mai lunga atunci cand faceti nodul de la mijlocul funditei.
Pasul 2 – Treceti coltul mai lung peste cel mai scurt, incrucisandu-le.
Pasul 3 – Faceti un nod simplu (preliminar), pentru a fixa papionul in jurul gatului: nu trebuie decat sa infasurati coltul mai lung in jurul celui mai scurt si sa-l treceti prin spatele lui. E bine ca acest nod sa fie facut cat mai strans, pentru a va asigura ca papionul format se asaza perfect odata ce ati ajuns la sfarsit (spre deosebire de cravata, aici nu veti putea strange nodul la final, asa ca va trebui sa o faceti acum). Inainte de a trece la pasul urmator, dati coltul lung al papionului peste umar, ca sa nu va incurce, pentru ca in etapa urmatoare veti lucra numai cu cel scurt.
Formarea funditei („aripei”) din fata
Pasul 4 – Impaturiti in doua coltul scurt al papionului, in zona cea mai lata. Din acest segment de material veti crea fundita sau „aripa” din fata a papionului. Aveti grija ca aceasta bucata impaturita sa ramana in partea stanga a pieptului.
Pasul 5 – Aduceti bucata de material impaturit in pozitie centrala (in fata gatului), tinand materialul prins intre doua degete exact pe mijlocul lui, pentru ca fundita sa nu se desfaca.
Formarea funditei („aripei”) din spate si legarea nodului
Pasul 6 – Tineti in continuare fundita din fata prinsa cu degetele si mentineti papionul pozitionat pe centrul gatului. Aduceti coltul mai lung al papionului (cel pe care l-ati dat peste umar la pasul 3) inapoi in fata si asezati-l peste fundita si peste degetul cu care o tineti la spate ca ea sa nu se desfaca, formand astfel o bucla in spatele funditei. Cu acest colt veti realiza nodul care leaga cele doua fundite („aripi”) ale papionului.
Pasul 7 – Treceti mijlocul coltului lung prin bucla formata in spatele funditei (evident, va trebui sa retrageti degetul cu care tineti fundita la spate dupa ce executati aceasta miscare). Veti crea astfel un al doilea nod (pe langa cel realizat la pasul 3), pe care ar trebui sa incercati sa-l pozitionati exact deasupra primului.
Pasul 8 – Odata ce ati impins coltul lung suficient de mult in spate incat sa nu alunece inapoi (formand astfel „aripa” din spate a papionului), trageti simultan de el si de fundita din fata pentru a strange nodul. Executand aceasta miscare, ati creat acum un papion legat, chiar daca una dintre jumatati e mai mica decat cealalta si funditele lui nu sunt aranjate uniform. (Pont: in cazul in care jumatatea din spate ramane botita dupa ce ati trecut-o prin bucla de la pasul precedent – si, de obicei, asa se intampla – rasuciti-o si pozitionati-o paralel cu jumatatea din fata inainte de a strange nodul.)
Finisarea papionului
Pasul 9 – Pentru a aranja si a uniformiza papionul dupa ce l-ati legat, tineti nodul bine cu o mana si ajustati „aripile” (funditele) cu cealalta, astfel incat sa fie de aceeasi dimensiune. Felicitari, ati reusit sa legati papionul ca un adevarat profesionist!