Piesele unui costum formal sunt, prin definitie, alese in armonie deplina una cu alta. Prin urmare, pantalonii care intra in componenta unui ansamblu „Black Tie” sunt fabricati din acelasi tip de material ca si sacoul, ales cu la fel de multa grija si avand aceeasi culoare (negru sau „midnight blue”), pentru ca efectul vizual sa fie unul elegant.
Prima si cea mai importanta regula de eticheta este ca betelia pantalonului nu trebuie niciodata lasata la vedere. Ea e acoperita fie de brau sau de vesta (in cazul smochingurilor cu un singur rand de nasturi si care se poarta descheiate), fie de sacoul incheiat atunci cand smochingul are doua randuri de nasturi. In consecinta, este esential ca talia pantalonului sa fie indeajuns de inalta incat sa ramana ascunsa pe toata durata serii.
Din acest motiv se recomanda pantalonii realizati la comanda, prevazuti cu niste cureluse laterale ajustabile – alternativa destinata barbatilor cu o silueta zvelta – sau croiti pentru a fi purtati cu bretele (pentru celelalte tipuri de silueta). Fixarea pantalonilor cu o curea obisnuita iese din discutie: cureaua ar adauga volum taliei, incalcand principiul rafinamentului minimalist impus de codul vestimentar „Black Tie”, si ar deveni cu siguranta vizibila pe masura ce talia pantalonului aluneca in jos.
NOTA: Relativ recent aparuta, versiunea de pantalon cu talie decupata a fost gandita pentru a inlocui braul, insa, cum nu poate acoperi zona in care camasa intra in pantaloni, nu reprezinta un substitut recomandabil.
Detalii decorative
O alta particularitate a pantalonilor pentru tinutele de seara este mascarea cusaturilor laterale pe intreaga lor lungime. Inspirata dintr-o tehnica regasita cu precadere la uniformele militare, aceasta practica presupune aplicarea peste cusaturi a unei benzi inguste de satin sau grosgrain, asortata cu materialul care imbraca reverele sacoului.
In trecut, in acelasi scop era folosit un snur impletit, tot din satin si rasucit in stil „bona fide”, detaliu care se mai pastreaza uneori si astazi. Pe langa utilitatea ei practica (de mascare eleganta a cusaturilor), aceasta banda din satin are si una de ordin estetic: scoate in evidenta liniile verticale ale costumului si alungeste vizual silueta, facand-o sa para mai inalta.
In acelasi spirit minimalist care nu accepta prezenta curelei, stilul clasic „Black Tie” impune ca pantalonii sa aiba buzunare discrete, taiate direct in cusaturile laterale, pentru a nu fi deloc vizibile. Avantajul unor astfel de buzunare este ca sunt foarte usor accesibile, mai ales cand purtati braul sau vesta peste pantalon.
Un alt detaliu este prezenta pliurilor in talia pantalonului, lasata mai mult la latitudinea purtatorului – e vorba mai degraba de o alegere personala si nu influenteaza cu nimic aerul formal al tinutei. Nu in ultimul rand, pantalonii de seara nu au niciodata mansete, ci se termina simplu, si asta din doua motive la fel de valabile: in primul rand, mansetele sunt prea casual pentru o tinuta eleganta (la origine, erau folosite drept aparatoare impotriva noroiului) si, pe langa asta, ar intrerupe armonia benzilor satinate care impodobesc lateralele pantalonilor.