Cununia Religioasa este una din cele sapte Sfinte Taine ale Bisericii, prin care un tanar si o tanara, de aceeasi credinta, se unesc de bunavoie in fata Sfintului Altar, pentru a convietui impreuna.
Cand nu se fac nunti si cununii religioase
Se interzice cu desavarsire oficierea cununiei religioase in cele 4 posturi din an, in ajunul zilelor de miercuri si vineri, precum si in zilele marilor praznice crestine, cum sunt: Sfintele Pasti si Saptamana Luminata, de la Craciun pana dupa Botezul Domnului, Duminica Rusaliilor, Inaltarea Sfintei Cruci, Adormirea Maicii Domnului etc.
In niciun caz nu este bine sa se faca slujba cununiei sambata, deoarece:
– sambata este zi de rugaciune pentru cei morti si de pregatire pentru Sfinta Duminica
Cea mai potrivita zi pentru cununia religioasa este duminica.
Cununia religioasa, daca mireasa este deja insarcinata
In astfel cazuri, cununia religioasa se face fara fast, cu imbracaminte simpla, cu slujba redusa si nu se primesc cununii pe cap. Daca preotul constata la Spovedanie ca mireasa este mai putin vinovata, se poate face cununia religioasa normala. Daca mireasa este aproape de nastere sau daca a nascut inainte de cununie, poate fi cununata religios, impreuna cu sotul ei, dupa trecerea celor 40 de zile de la nastere, sau in aceeasi zi cu Botezul pruncului.
Lucrurile necesare pentru cununie:
- inelele
- icoana de cununie
- lumanarile
- vinul
- colacii de cununie
- basmaua sau o esarfa pentru a lega mainile mirilor in timpul oficierii cununiei
- un covor mic cu dimensiuni relativ mici, suficient ca sa incapeti voi doi
Un moment important – costul slujbei va fi achitat de catre nasi. Sumele variaza intre 500 si 2000 de lei, in dependenta de alegerea bisericii.
Actele necesare sunt:
– certificatul de casatorie civila;
– cartile de identitate
Retine: pentru crestini, cununia religioasa este pasul de valoare primordiala in formarea unei familii.
Cununia nu poate fi planuita asemeni oficierii la resturant pentru ca este bazata pe un impuls interior, este un fapt plin de valoare spirituala. Prin urmare, cand ati decis sa depuneti juramantul in fata lui Dumnezeu, trebuie s-o faceti cu sufletul deschis.