Organza e un material subtire, fragil si transparent, de o finete aparte. Foarte asemanatoare cu sifonul si lucrata cu o tesatura simpla, organza se face in mod traditional din matase naturala, insa poate fi realizata si din fibre sintetice, de pilda vascoza, poliester sau perlon. Totusi, cel mai elegant si mai somptuos tip de organza ramane cel din matase.
Una dintre calitatile de baza ale acestui material este faptul ca e usor si are o textura fina, cu un efect de lucire. De asemenea, in ciuda finetei sale, e rezistent si usor aspru la atingere, motiv pentru care poate fi croit, prelucrat si modelat fara grija de a-l deteriora. Asta deoarece firele din care este tesut sunt impletite strans, aceasta tehnica dand nastere unui material puternic. O alta particularitate a acestei tesaturi este ca e facil de vopsit – reflecta spectaculos culorile vibrante, desi o deformare minora a nuantei e de asteptat sa apara, dat fiind ca materialul e straveziu si prezinta oarecare iregularitati in impletirea firelor.
Organza se aseamana foarte mult cu organdiul din bumbac, ceea ce o face ideala ca material decorativ. Mai grea si mai ampla decat sifonul, organza se foloseste cu precadere ca material bufant, de captuseala (cu efect de intarire) sau de finisare, la realizarea detaliilor care infrumuseteaza tinutele elegante sau aplicata deasupra rochiilor, pentru a le conferi textura; totusi, se preteaza la fel de bine si ca material de baza pentru bluzite si rochite ce urmaresc lejer linia corpului si e foarte des regasita la tinutele de gala. De cele mai multe ori, organza serveste si unui scop practic, nu doar estetic, fiind folosita pentru a da amploare rochiilor de seara sau a celor de mireasa. In plus, poate fi brodata usor si este ideala pentru fasonat, precum si la realizarea de accesorii: esarfe, palarii de dama etc.
Cum se intretine organza:
– Acest material e putin ondulat, ceea ce inseamna ca trebuie spalat exclusiv cu apa rece, pentru a-si pastra aceasta proprietate.
– Daca v-ati propus sa va confectionati din organza propriile accesorii pentru locuinta (fete de perna, lenjerii de pat, diverse articole decorative), spalati materialul inainte de a-l taia.
– Organza se sifoneaza usor, insa vestea buna e ca poate fi calcata fara dificultati. Singura conditie este sa calcati materialul cat inca este ud.