Culorile costumelor și semnificațiile acestora

Costumul Negru
De la mijlocul secolului XIX, negrul a fost aproape singura culoare purtată de bărbații înstăriți, iar în secolul XX, acesta a fost amenințat de apariția modei mai îndrăznețe, astfel că culorile gri-cărbune și albastru i-au luat locul, mai ales după cel de-al Doilea Război Mondial. Acesta revine în 1990, odată cu creșterea importanței designerilor.
Costumul negru conferă un aspect reținut, esența lui fiind eleganța solidă. Se potrivește mai ales cu cămăși albe sau cu cele de culori închise. Finețea clasică a costumului negru este accentuată prin combinarea sa cu cămăși albe, cravate deosebite, batiste decorative albe sau de culori închise, bluze pe gât de culoare neagră sau pulovere și tricouri. Prin caracterul său deosebit, magic, acesta este potrivit oricând – este recomandat după apusul soarelui și mai ales pentru ocazii speciale.

Costumul Albastru
Este considerat „clasicul clasicilor”, care nu poate lipsi din garderoba niciunui bărbat. Costumul albastru este azi indispensabil, fiind o piesă sofisticată și practică în același timp.
Albastrul, mai puțin sumbru și nu atât de strict ca negrul, transmite eleganță și rafinament. Această culoare se poate combina bine nu doar cu cămăși albe, ci și cu cele în nuanțe de albastru, cu imprimeuri pe fond albastru, respectiv cu cămășile colorate, conferind un aer de businessman. Poate fi purtat cu pantofi negri sau maro, cravate în culori deschise și închise sau chiar și cu alte accesorii negre. Este o alegere perfectă pentru călătorii, iar sacoul se poate purta separat cu orice pantalon, fie acesta din stofă, bumbac sau blugi.
Pe lângă costumul albastru uni, un caracter aparte îl au costumele cu model în țesătură, cu dungi și carouri, acestea dovedindu-se a fi mai îndrăznețe în anume asorieri. Piesa preferată de tineri este costumul albastru slim fit, din bumbac, cu pantaloni skinny, cu tricou sau cămașă albă ori colorată, purtate peste pantaloni. De obicei, aceasta combinație este accesorizată cu încălțăminte sport, cum ar fi sneakerși.

Costumul Gri
Costumul gri din flanelă este piesa preferată a zonei anglo-saxone, despre care s-a scris un roman și a fost denumit un parfum. Clasat imediat după cel albastru, acest mare clasic la fel de popular, foarte agreat în lumea afacerilor, este mai puțin potrivit pentru ocazii formale.
Un bărbat în costum gri transmite încredere, seriozitate și reținere. Culoarea gri este mai pală ca albastru, tocmai de aceea poate fi completată și combinată cu numeroase culori. Culorile gri clasice sunt considerate charchoalul, adică culoarea cărbunelui, precum și nuanțele de gri oțel, mediu, șoarece, sau gri-elefant. Acesta este un costum business desăvârșit, datorită culorii neutre.
În Europa, costumele gri se poartă, de obicei, cu pantofi negri, pe când italienii și adepții stilului mediteranean îl combină cu încălțăminte maro, iar seara cu negru. Costumele gri-mediu și cele în nuanțe mai deschise sunt ținute de zi perfecte. Griul-închis este potrivit ca și ținută de seară.

Costumul de culoare Deschisă
În anii 1920-1930, costumele deschise la culoare și cele albe erau apanajul bărbaților bine îmbrăcați, iar în spațiul mediteranean sunt și astăzi purtate cu plăcere. În cazul acestor costume, trebuie avute în vedere mai mult ca oricând dimensiunile și proporțiile corporale, precum și nuanța tenului. Pentru bărbații cu un fizic mai puternic, forma mai rotunde, păr și ten de culori deschise, se recomandă evitarea cu desăvârșire a costumelor deschise la culoare.
În stilul casual, accesoriile vor fi de culoare deschisă, în timp ce într-un mediu urban se va opta pentru accesorii contrastante, mai ales albastre, iar dacă e posibil, pantofii vor fi întotdeauna maro, iar ținuta obținută va fi mai puțin formală. Când se alege albul, este importantă purtarea simultană a mai multor nuanțe de alb, adică să existe diferențe de nuanță între costum, albul batistei și cel al accesoriilor. Pantofii albi trebuie evitați în acest caz, mai potriviți fiind pantofii din piele întoarsă sau sneakerși.
Dintre costumele în culori deschise, cele foarte deschise și medii – într-o culoare, cu dungi fine sau carouri – nisipiu, bej, gri-bej, se pot combina bine cu cămăși albe, roz, violet, albastre, cu modele mărunte, cu cravate în culori proaspete sau cu tricouri în nuanțe mai închise.

Costumul din materiale cu imprimeuri
În anii 1930 și 1940, în vestimentația masculină, barometrul unui stil rafinat a fost purtarea dungilor și a carourilor, precum și modul de combinare a acestora cu diversele modele prezente pe accesoriile alese.
Cu cât sunt mai fine dungile, cu atât este mai elegantă stofa. Materialele cu dungi mai late chalkstripe sunt potrivite pentru ținutele de zi. Un contrast puternic între culoarea de bază și dungi va îngreuna alegerea accesoriilor însoțitoare.
Dintre modelele în carouri, atât cel Esterhazy, cât și cel cu pătrățele (window-pane) se potrivesc mai degrabă pentru ținutele de zi, iar cele cu modele pe suprafață, cu „carouri umbrite”, pentru ținutele de seară.

 

× How can I help you?