In 1926 d.Hr. regele George al VI-lea isi planifica vacanta anuala de vara pe mosia sa din ruralul englezesc, insa intampina un inconvenient:
Din colectia sa de pantofi ii lipseste perechea potrivita pentru evenimente indoor. Astfel da comanda cizmarilor regali sa croiasca o pereche de pantofi slip-on, care sa fie confortabili si totusi stylish.
Rezultatul? Pantofii loafer!
Aceasta poveste fictiva a indus ideea ca pantofii loafer sunt la origine casual, destinati relaxarii.
De-a lungul anilor, designerii au modernizat acest pantof, cu intentia de a atinge o nota de eleganta, formala.
Acesti pantofi VERSATILI si CONFORTABILI combina convenienta unui papuc slip-on cu formalitatea hainelor business.
Patru caracteristici definitorii a unui pantof Loafer
Daca sabotul e tatal, atunci mocasinul e mama pantofului Loafer.
In prezent exista o intreaga paleta dedicata acestora, de la formal la sport. Toate aceste stiluri diferite sunt prezentate mai jos. Unele caracteristici definitorii ale loafers-ilor sunt:
◦ Usurinta cu care aluneca piciorul in papuc
◦ Fara curele sau sireturi
◦ Un papuc casual in sine
◦ Utilizarea unei game largi de materiale
◦ Si cea mai buna parte? Poti sa ii porti cu sau fara sosete.
Patru stiluri clasice de Loafers
Luand in considerare diferitele stiluri existente, pantofii loafers sunt potriviti pentru tine daca ai nevoie de papuci care sunt formali, confortabili, in pas cu moda, clasici si versatili.
Penny Loafer
In 1876, George Henry Bass a introdus Mocc-ul, un mocasin din piele neteda. In 1936, Bass Shoe Co a adaptat design-ul mocasinilor purtati de pescarii norvegieni si l-au numit Weejun, combinand cuvintele Norwegian si Injun.
Weejuns mai sunt numiti si Penny Loafers.
Aditia distinctiva a fost o banda de piele tip diamand peste şa.
Pantofii au un semi- buzunar distinctiv pe căpută , o fâșie de piele peste șa, care prin forma sa de diamand era perfecta pentru a depozita o moneda (penny), de unde si numele penny loafer.
Belgian Loafer
Loafers-ii belgieni aluneca pe picior, avand un toc usor, elegant si un mic siret din piele in fata.
Produsi initial ca slippers pentru casa, acesti pantofi sunt creati printr-o metoda meticuloasa, fiind croiti dinauntru in afara si intorsi odata ce sunt desavarsiti.
Acest proces asigura perfectiunea fiecarei cusaturi.
Stilul belgian are mai mult o descendenta din slippers , decat din mocasini.
Acestia sunt incadrati la fel ca Penny Loafers in categoria formalitate casual.
Tassel Loafer
Tassel loafers sunt cei mai casual dintre toti.
Consemnati din 1950, acesti pantofi se claseaza chiar sub loafer-ul Belgian pe scala formalitatii, dar sunt verisori apropiati in design.
Caracteristica lor sunt ciucurii din piele care atarna pe caputa papucului.
Pe negru sau rosu inchis, tassel loafers prezinta acelasi nivel de formalitate ca si o asociere de blazer bleumarin si pantaloni gri.
Initial conceput ca un stil wholecut, acest pantof are un varf rotunjit, delimitat de o cusatura inversa. Sunt de obicei creati din piele cordovan si sunt cunoscuti pentru stilul clasic si netrecator, durabilitate si versatilitate.
Tassel loafers sunt o alegere castigatoare in asociere cu un chinos si un blazer.
Horsebit/ Gucci Loafer
Cand formalitatea pantofilor loafers a crescut in Statele Unite , international ei erau inca considerati casual. Era neobisnuit sa vezi loafers purtati la costum pe restul globului.
Doar atunci cand loafer-ul gucci a fost introdus de catre designerul Gucci in persoana, acest pantof a putut fi acceptat ca o piesa formala.
Desi exista multe branduri in ziua de azi care creeaza loafers de acest tip, Gucci ramane sursa acestui design.
Caracteristica definitorie a papucului este piesa de metal care arata ca o zabala (partea capastrului care se introduce in gura calului pentru a-l struni si a-l conduce).
Loafer-ul gucci din piele neagra reprezinta o optiune multumitoare pentru un costum, dar nu se ridica la nivelul unui eveniment black or white tie.