Intrebarea este una cat se poate de legitima – chiar daca regulile acestui dress code nu mai reprezinta un mister pentru domnii elevati, oricand se pot strecura mici erori de interpretare, care pot transforma o seara reusita intr-un fiasco. Ei bine, rigorile vestimentare care se cer respectate sunt cel mai adesea specificate chiar in invitatia primita. Tine de noi si de bunul-gust sa le decodificam in mod corect si sa alegem tipul de tinuta potrivit, pentru a nu iesi in evidenta intr-un mod nedorit.
1. „Black Tie” si „Black Tie Required”
Ce inseamna:
O invitatie care contine in textul ei sintagma „Black Tie” indica, fara nicio umbra de echivoc, faptul ca gazda se asteapta ca invitatii sa-si faca aparitia in smoching sau tuxedo. „Black Tie Required” sau „Black Tie Only” inseamna, in esenta, acelasi lucru, desi exprimarea ar putea parea ceva mai severa (cu titlu de cerinta impusa) si, de aceea, e mai bine sa fie evitata de catre gazde – bineinteles, in afara de cazul in care simt ca mentiunea e necesara.
Cum ne alegem tinuta:
Intr-o astfel de situatie, tinuta protocolara respecta cu strictete cerintele stilului „Black Tie”. Cu alte cuvinte, fie purtam un costum adecvat si accesoriile potrivite, fie declinam politicos invitatia. Gazda si organizatorii evenimentului nu impun acest cod vestimentar pentru a epata, ci pentru ca au depus un efort considerabil sa creeze o seara exceptionala si se bazeaza pe faptul ca oaspetii vor respecta etalonul de eleganta traditionala pe care il transmite o tinuta „Black Tie”. Iata, asadar, ca ar fi o greseala impardonabila sa interpretam specificatiile de pe invitatie ca pe un indemn de a purta orice tip de tinuta formala si sa ne prezentam, de pilda, intr-un costum potrivit pentru stilul „Business”. Cei care doresc sa fie „originali” si vor sa atraga atentia sfidand normele dress code-ului impus vor reusi doar sa demonstreze lipsa de respect fata de gazda.
2. „Black Tie Preferred” si „Black Tie Requested”
Ce inseamna:
Aceasta terminologie este folosita de catre amfitrionii care doresc sa organizeze o petrecere foarte formala, insa fara a-i exclude pe invitatii care nu detin sau nu-si permit sa inchirieze un smoching.
Cum ne alegem tinuta:
In cazul in care ne aflam in imposibilitatea de a indeplini cerinta gazdei, alegerea potrivita este un costum negru (sau intr-o alta culoare inchisa) si cravata. Oaspetii care nu au o astfel de problema dar aleg sa ignore cu buna stiinta rugamintea gazdei si sa lase smochingul acasa transmit mesajul ca preferintele amfitrionului nu sunt importante si merita sa fie trecute cu vederea.
3. „Black Tie Optional”
Ce inseamna:
Sintagma „Black Tie Optional” (sau „Black Tie Invited”) ii permite gazdei sa le sugereze invitatilor ca ar fi de preferat sa poarte o tinuta „Black Tie” dar ca nu se insista asupra acestui aspect. Codul vestimentar „Black Tie Optional” este folosit indeosebi in contextul adunarilor numeroase, care aduc laolalta persoane din medii sociale diverse. Altfel spus, reprezinta echivalentul formal al stilului „Business Casual”, adica o incercare de a multumi pe toata lumea, fara ca cineva sa se simta exclus sau insultat. Cu siguranta, amfitrionii care aleg sa trimita invitatii cu un astfel de text au inceput prin a planui un eveniment fastuos, imaginandu-si oaspetii in rochii de gala si costume sobre de culoare neagra, insa nu au dorit sa-i inlature de pe lista invitatilor pe cei care nu-si permit o astfel de tinuta sau pe cei care nu cred in acest dress code elitist si ar putea refuza sa ia parte la o petrecere atat de pretentioasa.
Si, pentru ca se spune adesea ca drumul spre iad e pavat cu bune intentii, iata cum gazdele excesiv de amabile pot crea o oarecare confuzie asupra stilului vestimentar potrivit, lasand la latitudinea fiecaruia sa poarte ceea ce-i dicteaza bunul-gust. Desi intentia de a acomoda pe toata lumea este una admirabila, poate totusi sa-i puna pe oaspeti in dificultate: daca majoritatea alege sa poarte tinute clasice „Black Tie”, cei care se prezinta intr-un simplu costum formal vor parea lipsiti de clasa si de consideratie; in mod similar, daca cea mai mare parte a invitatilor opteaza pentru un costum comod (sau orice alta tinuta care li se pare inspirata), cei care au facut efortul sa arate impecabil in smoching si papion negru se vor simti inadecvati.
Cum ne alegem tinuta:
Confruntati cu o astfel de dilema frustranta – aceea de a nu sti daca sa alegem o tinuta „Black Tie” standard sau una „Business”, prima solutie la indemana este sa-i contactam pe organizatorii evenimentului, pentru a afla cum anume se asteapta gazda sa se imbrace invitatii. In cazul in care nu avem acces la aceasta informatie, raman trei optiuni la fel de corecte:
– daca oportunitatea de a purta smoching e binevenita si ne face placere sa ne etalam tinuta de gala, atunci onoram invitatia de a participa la petrecere intr-o tinuta „Black Tie” (aceasta era metoda lui Frank Sinatra de a rezolva enigma problematicului termen „optional”;
– in eventualitatea in care ne facem griji ca am putea fi confundati cu personalul de serviciu daca aparem in smoching si papion, ar fi intelept sa optam pentru un costum inchis la culoare, la care sa asortam o camasa alba eleganta, o cravata clasica neagra, sosete elegante in culoarea costumului si pantofi de gala, din piele de calitate;
– nu in ultimul rand, in situatia in care ni se pare prea dificil sa ghicim care ar fi tinuta potrivita, avem oricand la indemana alegerea de a ramane acasa.
4. „Creative Black Tie”
Ce inseamna:
Acest cod vestimentar combina smochingul clasic cu cateva detalii fanteziste, de obicei corelate cu tema petrecerii, si care ar trebui limitate la camasa, cravata/papion sau alte accesorii (butoni, nasturi, vesta/brau, palarie etc.). In aceasta categorie intra smochingul purtat impreuna cu o camasa neagra, smochingul fara cravata sau cu o cravata bolo. Expertii sunt insa de parere ca stilul „Creative Black Tie” ar trebui evitat totusi de catre gazde, tocmai din consideratie pentru oaspeti. Iata si de ce: daca sintagma „Black Tie Optional” ne poate pune in atata incurcatura (cum am vazut mai sus), nu e greu de imaginat de ce apelul la creativitate poate starni o adevarata panica. De altfel, nimeni nu-si doreste sa mearga la o petrecere cu gandul ca vestimentatia ii va fi analizata fara mila.
Cum ne alegem tinuta:
Expertii in eticheta ne sfatuiesc ca, in lipsa unor cunostinte solide in materie de stil, sa optam pentru o tinuta „Black Tie” traditionala. Stilul standard „Black Tie” constituie un exemplu limpede de context in care normele prestabilite, oricat de rigide ar parea, au avantajul de a oferi siguranta, omogenitate si sofisticare, in timp ce diversificarea optiunilor poate crea un mic haos vestimentar. Desigur, domnii cu o experienta vasta in acest domeniu si cu un simt al elegantei nu vor avea probleme sa imbine sobrietatea cu creativitatea si sa aleaga o tinuta potrivita acestui cod vestimentar fantezist. Nu la fel se poate spune si despre cei mai putin experimentati, care risca usor sa gafeze si sa etaleze un ansamblu flamboiant care sa frizeze ridicolul.
Cateva concluzii
Fie ca purtam smochingul de placere sau de nevoie, felul in care construim tinuta si alegem detaliile ramane in mare parte la latitudinea fiecaruia. Asta deoarece avem la indemana o varietate de optiuni, pretabile pentru tot atatea stiluri. Nu toate evenimentele „Black Tie” se aseamana intre ele, astfel incat e nevoie sa facem apel si la intuitie, sa „simtim” momentul si sa ne inspiram inclusiv din gradul de formalitate al evenimentului la care urmeaza sa participam.
Cele mai formale evenimente „Black Tie” sunt seratele prestigioase de tipul dineurilor oficiale, galelor de premiere si nuntilor foarte elegante. In astfel de circumstante, oaspetii cu rafinament isi vor manifesta respectul pentru gazde alegand o tinuta care respecta normele „Black Tie”. Mai mult de atat, ar fi indicat sa opteze pentru un costum „Black Tie” clasic – treapta ierarhica cea mai inalta a acestui cod vestimentar.
Pe de alta parte, petrecerile „Black Tie” sunt ceva mai permisive in comparatie cu seratele oficiale. In aceasta categorie intra dineurile de gala, la care se patrunde numai pe baza de invitatie, si evenimentele culturale elegante, care mentin predilectia pentru smoching si papion insa ne ofera, in acelasi timp, si posibilitatea de a ne personaliza tinuta apeland la cateva derogari (de bun-gust!) de la normele ansamblului „Black Tie” clasic.
Nu in ultimul rand, seratele „Black Tie Optional”, petrecerile „Black Tie” semi-private (de exemplu, Revelionul intr-un club sau un restaurant mai putin pretentios) si evenimentele publice care respecta anumite reguli nescrise in ce priveste stilul (de pilda, deschiderea stagiunii la teatru sau opera) ne ofera cel mai mare grad de libertate in alegerea tinutei. In astfel de ocazii, putem opta pentru o varianta contemporana a ansamblului „Black Tie”, tratand cu o oarecare lejeritate traditiile acestui cod vestimentar, dar respectandu-i totusi aspectul general si functia in societate.