Cum recunosti costumele de calitate

costume-by-claudiu-ungureanu

Sacoul la un singur rand de nasturi sau costumul gri cu doi nasturi, din flanel – n-ai putea sa gasesti aceeasi croiala, forma si materiale in 1910 si in 2015.

Daca esti in cautarea unui costum „bespoke“ – unul facut la comanda si creat meticulos pe masurile tale – atunci Savile Row, din Londra, ar fi locul ideal pentru a-l obtine. Daca nu ai cum sa ajungi in Londra, creatorul Claudiu Ungureanu, din Iasi, iti poate crea unul cu acelasi profesionalism si cu aceleasi rezultate impecabile.
Revenind la Savile Row, din Londra, inca de la inceputul secolului al IXX-lea, strada respectiva a gazduit cei mai talentati croitori din lume. Unul dintre cei care duc traditia mai departe este Patrick Grant, patronul si directorul de creatie al companiei Norton & Sons.

Intrebat care ar fi lucrurile pe care ar trebui sa le stie un barbat inainte de a intra intr-un atelier de croitorie, Patrick Grant a spus: „Cel mai important e ca, odata intrat acolo, sa te simti confortabil. Este vorba despre o experienta personala. Nu poti intra acolo si sa incepi sa testezi marfa, astfel ca n-ar strica sa te documentezi un pic inainte. Noi facem parte din Asociatia «Savile Row Bespoke» si fiecare membru al acestei organizatii respecta un cod de conduita si unul profesional care asigura clientii ca vor beneficia de un produs la cel mai inalt nivel de calitate. Dupa ce te-ai documentat, mergi si discuta cu doi-trei croitori si alege unul cu care ti-a placut sa discuti. Astfel, poti intra intr-o relatie de chiar doua-sase decenii cu un croitor!
Acesta a adaugat ca nu exista un detaliu aparte pentru a deosebi un costum din 1910, de unul din 2015, deoarece, acum, masinile reusesc sa creeze produse ce pot avea acelasi aspect cu cele de acum 100 de ani. Insa, crede Grant, chiar de la distanta, iti poti da seama daca un costum ii vine perfect unei persoane, iar asta tine in special de croitor, nu neaparat de materiale.
El mai spune ca, de asemenea, clientul ar trebui sa fie atent la cat de confortabil se simte in costumul respectiv. „Iti vei da seama ca este vorba despre un costum «bespoke» si datorita faptului ca a fost creat special pentru tine, pe masurile tale. Cand il vei purta, vei simti ca este diferit complet decat o haina pe care ai luat-o «de-a gata» din raftul unui magazin oarecare“.

Atentia la detalii

Specialistii sustin ca, prima data cand creeaza un costum pentru un client anume, trebuie sa faca un tipar si sa treaca prin diverse sedinte de proba pentru a ajunge la rezultatul dorit. Fiecare barbat are anumite forme si dimensiuni, astfel ca si tiparele astfel create vor fi diferite.
Procesul prin care se ajunge la tiparul perfect este unul destul de indelungat, astfel ca implica de obicei trei-patru sedinte de proba, pe parcursul a trei-patru luni. Odata ce s-a facut un tipar corect, croitorul va incepe crearea costumului, cu o singura sedinta de proba in plus, doar pentru a se asigura ca totul e in regula“, a mai precizat Patrick Grant.
Acesta a afirmat ca exista mai multe aspecte prin care un client isi poate da seama de calitatea unui costum: marginile reverelor, felul in care se potriveste gulerul, cum sunt inserate manecile ori cusaturile din jurul manecilor.
Exista unele greseli pe care clientii le pot face. In primul rand, multe persoane care merg la un croitor ce creeaza costume «bespoke» au senzatia ca trebuie sa faca ceva special – ori o trasatura interesanta de design, ori sa ajunga sa aiba o haina unica din punct de vedere estetic. Eu sunt de parere ca n-ar trebui sa plece de la aceste premise. Cel mai bine este sa ramai la ceva simplu, deoarece, in acest mod, vei avea un costum pe care vei dori mereu sa-l porti si de care te vei bucura multa vreme“, a incheiat Grant.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× How can I help you?