Majoritatea barbatilor au falsa impresie ca cea mai buna modalitate de a isi ingriji costumul este sa il duca la curatatorie ori de cate ori au ocazia. Insa adevarul este ca un costum care este curatat de prea multe ori se uzeaza mult mai rapid si nu mai arata la fel de elegant precum era atunci cand a fost cumparat. Din acest motiv am pregatit cateva sfaturi despre cum ar trebui sa fie ingrijit un costum, pe care fiecare barbat interesat de felul in care arata ar trebui sa le urmeze.
Sfatul nr. 1 – Peria pentru costum
Cea mai buna modalitate prin care sa te asiguri ca un costum ramane curat si ingrijit este sa il periezi dupa fiecare purtare. Materialul unui costum isi pierde din “integritate” pe parcursul timpului datorita mizeriei si particulelor pe care nu le putem vedea cu ochiul liber, care se aseaza pe costum. De aceea o perie de costum de calitate te va ajuta sa iti mentii garderoba curata si nealterata pentru o perioada mai lunga. O perie pentru costum seamana foarte mult cu o perie obisnuita, avand un maner din plastic sau din lemn, iar materialul de umplere este sintetic sau realizat din par de animal. Cea mai buna alegere este cea cu par de animal, intrucat este mai fina, nu zgarie materialul si nu ii altereaza textura . De asemenea costumul trebuie sa fie periat doar de sus in jos si niciodata perpendicular cu firele.
Sfatul nr. 2 – Umerase potrivite
Niciodata sa nu folositi umerase din sarma pentru un costum! Cele mai potrivite umerase sunt cele cu umeri foarte lati, intrucat ele ajuta la mentinerea formei sacoului si contribuie la diminuarea cutelor ce apar in urma purtarii. Daca trebuie sa purtati un costum la munca, va recomadam sa aveti un umeras de rezerva la birou, pe care sa va puteti atarna sacoul in loc sa il puneti pe spatarul scaunului.
Sfatul nr. 3 – Husa pentru costum
Se prea poate ca atunci cand ati cumparat costumul sa il fi primit intr-o husa din plastic sau din panza pe care noi va recomandam sa o folositi. O husa de calitate este realizata din material potrivit care permite costumului sa respire si sa se aeriseasca. De asemenea, aceasta husa protejeaza costumul de molii si de aparitia cutelor. Totodata este foarte important sa aveti grija ca dulapul in care va tineti costumul sa nu fie aglomerat incat aerul sa nu poata circula.
Sfatul nr. 4 – Curatarea costumului
Costumul trebuie dus la curatatorie doar in cazul aparitiilor unor pete mai dificile. Daca materialul costumului este de calitate, atunci ar trebui sa fie dus la curatatorie doar de cateva ori pe an. Ceea ce este si mai important este locul in care ne ducem costumul la curatat. Din nefericire, majoritatea oamenilor aleg sa aiba incredere in orice curatatorie pe care o gasesc in cartier sau in mall, fara sa stie cu siguranta daca cei care lucreaza acolo sunt profesionisti sau nu. Costumele pot fi de diferite tipuri, in functie de material, tesatura, si furnituri, motiv pentru care nu poate fi aplicat acelasi sistem de curatare pentru toate. Cea mai buna solutie este sa duceti costumul la curatat in locul in care a fost si confectionat, in cazul in care acesta este un costum de tip “bespoke” (realizat la comanda), sau sa gasiti un atelier de creatie profesionist, unde croitorii stiu ce pasi trebuie sa urmeze pentru a curata costumul fara sa il altereze. In cazul in care aveti un costum cumparat de la atelierul nostru, cea mai inteleapta alegere este sa il aduceti la curatat tot la noi, intrucat, fiind realizat in totalitate de catre croitorii nostri, acestia vor sti cel mai bine tratamentul care trebuie utilizat.
Sfatul nr. 5 – Costumul nu trebuie calcat cu fierul
Un fier de calcat poate sa distruga materialul sau interiorul unui costum datorita temperaturii extrem de ridicate. Din acest motiv, metoda de indepartare a cutelor este folosirea aburilor fierbinti. Din nefericire, acest tip de aparat este foarte scump si dificil de utilizat, motiv pentru care este mai simplu sa va duceti costumul la un atelier de specialitate, unde va fi tratat cu grija si profesionalism.
Sfatul nr. 6 – Calatoria
O geanta sau o husa de costum este absolut necesara pentru un barbat serios care calatoreste cu un costum alaturi de el. Sfatul nostru este sa gasiti o geanta care este usor de transportat si care permite aerului sa treaca prin ea, astfel incat costumul sa ramana aerisit si fara cute. In cazul in care nu reusiti sa gasiti o astfel de geanta este necesar sa invatati o metoda corecta prin care se impatureste un costum pntru a-l proteja cat mai bine.
Sfatul nr. 7 – Protejarea
Una dintre cele mai bune metode de protejare a unui costum este prin a ii oferi din cand in cand cate o “vacanta”. Asa cum muschii nostri au nevoie sa se odihneasca dupa ce facem exercitii fizice, si costumele noastre au nevoie de un timp in care sa isi revina dupa ce au fost purtate de mai multe ori. Din acest motiv, incercati pe cat posibil, sa nu purtati acelasi costum mai multe zile la rand pentru a evita deteriorarea sa.
In concluzie – purtarea unui costum realizat la comanda este o placere, si urmand aceste sfaturi simple o veti prelungi la maxim!