Tinuta business-casual

tinuta business-casual

In zilele noastre aspectul vestimentar are o semnificatie mai mult decat importanta. Fie ca mergem la serviciu, la un interviu de angajare, la o intalnire de afaceri sau la o petrecere, aspectul vestimentar este cel care iti ofera 50% din perceptia oamenilor asupra ta.

Foarte multi dintre barbati s-au saturat probabil sa se imbrace numai la costum si cravata. Dar tot ei trebuie sa stie ca, in foarte multe situatii, nu este neaparat necesar sa se imbrace astfel.

Exista varianta tinutei business-casual care ne poate oferi o multitudine de combinatii vestimentare pe care le putem purta la serviciu, la un interviu de angajare si chiar la anumite petreceri. Acest tip de tinuta are marele avantaj ca iti ofera o senzatie de libertate, dar in acelasi timp iti ofera si look-ul profesional de care nu ne putem lipsi. Tinuta o poti personaliza in functie de stilul tau vestimentar, iar raportul: look profesionist/imagine relaxata te va pune cu siguranta in valoare.

Problema majora este ca multi nu stiu sa faca diferenta dintre o tinuta casual (in cazul nostru business-casual) si una sport. Acest lucru poate fi remarcat imediat atunci cand apari la serviciu imbracat in blugi, purtand un hanorac si avand tenisi in picioare. Bineinteles ca blugii simpli nu pot fi exclusi daca sunt purtati cu ce trebuie. Aceste tipuri de situatie trebuie evitate deoarece duce la scaderea credibilitatii persoanei in cauza.

Business casual este o tinuta mai putin formala dar in acelasi timp prezentabila fata de clienti, superiori, colegi sau prieteni.

Daca tot vorbeam mai sus de colegi si superiori haideti sa luam un exemplu practic, referitor la ce am putea purta la serviciu pentru a ne simti relaxati si in acelasi timp sa pastram un look profesionist. Astfel iti recomandam sa investesti in articole precum pantaloni chino de culoare  kaki,maro,bej,blumarin sau gri,veste, sacouri sport si pulovere de tipul cardigan de culoare neagra, gri sau bleumarin. Fibrele naturale cum sunt lana si bumbacul sunt importante atat pentru tinuta casual precum si pentru cea de afaceri. Hainele pe care le porti trebuie sa te faca sa pari relaxat, curat si bineinteles profesional.

Costumul

Avand in vedere ca multe modele de costum sunt versatile, acestea pot fi purtate fara cravata la camasa iar, in zilele racoroase, se poarte purta sub sacou chiar si un pulover.

Camasa

Daca ne raportam la camasa este important sa retii ca manicile scurte la o camasa nu sunt deloc potrivite, nici macar in perioadele calduroase de vara. Practic acest tip de camasa este o adaptare nereusita, asi putea spune, a camasei cu maneca lunga.

Un alt aspect care nu trebuie sa-ti scape din ochi reprezinta materialul din care este confectionata camasa, deoarece in cazul in care transpiri, ai toate sansele sa fii observat. Materialele indicate ar fi bumbacul sau bumbac in amestec cu  polyester, in, lana sau  matase, aceasta din urmă reprezentand cea mai buna calitate. Ca si culori, cele mai potrivite ar fi albul si nuantele de albastru, simple sau eventual in dungi. Este indicat sa aveti in sifonier cele trei tipuri de camasi albe: una cu guler inalt pentru tinutele cu pantaloni casual si sacou, sau chiar costum, dar fara cravata, una simpla cu guler moale, de purtat sub un pulover rafinat si una cu manseta de butoni, pentru tinutele de seara. Gulerul acesteia din urma va fi obligatoriu intarit de balene si ascutit.

Cravata

La o asemenea tinuta cravata nu prea isi are locul, insa daca te decizi sa porti acest accesoriu, alege una subtire din lana sau crosetata, care sa incline balanta spre casual.

Tricoul

Ca si in cazul cravatei, tricoul nu se poarta la acesta tinuta, insa singura exceptie o reprezinta (in unele cazuri) tricoul cu guler (polo). Acesta arata foarte bine si iti ofera multe posibilitati legate de culori si variante de a-l asorta. La tinuta business-casual tricoul polo se poarta ascuns in pantaloni.

Pantalonii

Pantalonii trebuie sa fie eleganti, confectionati din materiale precum lana sau bumbac si sa aiba o culoare neutra. Blugii, spre exemplu, pot fi inclusi si ei intr-o astfel de tinuta, insa niciodata nu vor exprima eleganta unui pantalon bine ales.

Pantofii si cureaua

Am ajuns in cele din urma la pantofi si curea. Retine faptul ca ambele trebuie sa fie din piele si sa nu fie de tip sport! Pantofii trebuie sa fie tot timpul ingrijiti, iar cureaua trebuie sa fie de aceasi culoare cu pantofii. Cureaua este un accesoriu care are calitatea de a oferi un look profesional. Pantofii recomandati pentru tinutele business clasice trebuie sa fie negri; tinutele business-casual permit si pantofi maro, bleumarin sau bordo.

Mare atentie si la celelalte aspecte fizice: unghii, par, barba si bineinteles nu uita de parfum. Daca nu vei trece cu vederea nici unul din punctele prezentate mai sus, este imposibil sa nu fii remarcat intr-un mod pozitiv.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× How can I help you?