Bretelele – un accesoriu de multe ori mai elegant decat cureaua

Prezente in garderobele tuturor, barbati, femei sau copii, bretelele, acel accesoriu practic care in trecut avea doar functia de sustinere a pantalonilor, acum se regaseste si in colectiile de moda ale marilor designeri vestimentari si apare frecvent pe podiumuri. Privite ca si un element vestimentar vintage, bretelele pot compune o tinuta degajata si desi confera o atitudine masculina, acestea sunt purtate cu succes si de catre doamne, devenind un obiect vestimentar important si din ce in ce mai regasit chiar si in garderobele celor mici.

Practic bretelele sunt fasii din material textil sau din piele care se poarta peste umeri pentru a sustine pantalonii. Unele bretele pot fi elastice in intregime sau doar la capete. Modele se diferentiaza dupa marime si dupa felul in care apar in spate, daca formeaza un X sau un Y. Chiar daca sunt considerate de moda veche, fanii tinutelor clasice nu le agreeaza. Totusi, acestea sunt populare in SUA si in Marea Britanie. La americani purtatul de bretele tine de simtul practic, in schimb la englezi tine de traditie.

Modelul modern al bretelelor  a fost inventat de Albert Thurston in anul 1920. In acea perioada pantalonii aveau o croiala care nu permitea purtarea unei curele, astfel bretelele erau la mare cautare. Acestea si-au pirdut din popularitate in primul razboi mondial, insa si-a recuperat-o in timpul celui de-al doilea reazboi mondial datorita unui nou tip de croiala a pantalanilor.

Functionalitatea bretelelor

Bretelele au caracteristica unica de a sustine pantaloni fara talie sau cu cateva numere mai mari, facandu-i sa stea confortabil. Bretelele traditionale trebuie sa fie corespunzatoare croielii pantalonilor fiind potrivite doar la pantalonii care nu au fost conceputi pentru curea deoarece acestia au nasturii prinsi de betelie.

Bretelele subliniaza linia verticala, producand un efect de alungire. Acestea sunt potrivite pantalonilor cu talia inalta pentru ca aceasta combinatie te face sa pari mai inalt. De asemenea, bretele prezinta un avantaj si pe timp de vara, deoarece permit circularea aerului intre camasa si betelie.

Singurul dezavantaj al bretelelor apare atunci cand stai jos, deoarece tind sa alunece de pe umeri.

La o tinuta eleganta bretelele castiga in fata curelei deoarece sunt mai traditionale avand un efect vizual mai placut. Un alt avantaj il reprezinta purtarea bretelelor sub o vesta deoarece pastreaza verticalitatea tinutei.

Cum alegem bretelele potrivite

Cu cat bretele sunt mai subtiri cu atat sunt mai elegante, dar pentru a avea un confort cat mai mare este indicat ca latimea acestora sa fie cuprinsa intre 3 si 4 centimetri.

La tinutele elegante cele mai potrivite bretele sunt cele monocromatice, cu imprimeu sau tesute.  Ele sunt disponibile in toate culorile si modelele imaginabile, chiar si cu motive mai putin amuzante. Tot lipsite de umor sunt si modelele din piele impletita.

Un material clasic folosit pentru bretele este box-cloth, o tesatura groasa, cu aspect asemanator fetrului, care nu se intinde. Variantele moderne sunt facute din fibre sintetice.

Bretelele traditionale, au cataramele din bronz slefuite manual. Acestea au cate o curea de forma trapezoidala la fiecare dintre cele doua parti din fata si doua fasii lungi in spate. Acestea sunt realizate uneori din catgut alb, iar alteori din piele de capra in maroniu, negru sau alb.

In general modul de prindere a bretelelor este prin carlig, prin cleme sau nasturii de pe betelie. Bretelele cu cleme sunt potrivite pentru orice tinuta casual, insa nu acelasi lucru se poate spune si cand vine vorba de tinutele elegante. Acest tip de clemele sunt potrivite doar pentru pantalonii din  tesaturi rezistente deoarece dintii acestora sunt ascutiti si distrug alte tipuri de material.

In primul rand bretelele trebuie asortate cu cravata si coordonate in functie de camasa si pantaloni. Un barbat elegant se va folosi de culoarea bretelelor pentru a le incadra in tinuta. Spre exemplu, bretelele monocrome sau in dungi iti ofera o versatilitate mai mare fata de cele cu motive. Cravata cu modele este simplu de asortat cu bretele monocrome sau in dungi alese dupa o culoare comuna.

De asemenea, bretelele cu model merg la fel de bine cu cravatele cu model sau in dungi. In acest caz bretelele se pot asorta cu o culoare din cravata sau se alege o culoare in armonie cu pantalonii sau cravata.

Era sa uit de bretelele albe: acestea se poarta de obicei la costumul de afaceri, potrivindu-se bine atat la pantalonii negri, cat si la cei maro, spre deosebire de curelele maronii sau negre, care nu trebuie purtate decat la pantofi de aceeasi culoare.

Bretelele sunt un accesoriu versatil, care poate fi purtat atat la tinute casual cat si la cele elegante. Acestea au capacitatea de a aduce un plus de eleganta si stil purtatorului.

 

× How can I help you?