Camasa este una dintre cele mai intalnite piese vestimentare atat in garderoba unei femei, cat si in cea a unui barbat. Camasa alba este o piesa clasica, care nu poate lipsi din garderoba nimanui. Insa camasile nu au fost intodeauna asa cum le stim noi astazi. Acestea au evoluat treptat, de-a lungul secolelor, devenind un articol vestimentar foarte important in garderoba noastra.
Stramosul camasii este tunica de in purtata in Imperiul Roman, in secolul al III-lea d. H. Aceasta se imbraca pe cap, era lunga pana la genunchi si stransa in talie cu o curea. Era folosita atat de barbati cat si de femei, sub drapajele togilor si peplurilor, fiind in realitate precursoarea lenjeriei intime.
In secolul al VIII-lea, cruciatii vor aduce din Orient mai modernul camis, in mare voga printre persi, cu manecile croite si cusute separat.
La curtea Bizantului, camasa era purtata sub imbracamintea grea, plina de perle si pietre pretioase. Aceasta e mult mai stramta decat cea romana, dar tot fara nasturi.
In timpul Renasterii incepe sa fie folosit ca material bumbacul, ducand la o revolutie a lenjeriei intime. Acum va deveni celebru tandemul camasa-corset.
In perioada Renasterii exista obieciul de a schimba o data pe saptamana lenjeria intima, iar camasa avea misiunea de a absorbi secretiile corpului, de cele mai multe ori spalat o data la cateva luni.
In secolul al XVI-lea, gulerul evolueaza, incretit si ondulat in mai multe feluri, primind numele de „jabou”. Pentru a-si mentine forma este apretat la cald. Curand se transforma in gulerul de dantela cu rulouri rigide, care la curtea spaniola a lui Carol Quintul, atinge dimensiunile unei roti de moara.
Pe vremea lui Filip al IV-lea al Spaniei, in jurul anului 1620, gulerul este finisat cu dantela italieneasca, frantuzeasca sau flamanda, sustinut de o mica intaritura din metal. Astfel jaboul greoi este indepartat.
Pe vremea lui Ludovic al XIV-lea, camasa alba face parte dintr-un ritual, astfel ca unui nobil (in fiecare zi altul) ii revine onoarea de a inmana suveranului camasa pe care acesta o va imbraca odata trezit din somn.
In secolul al XVII-lea camasa trebuia sa fie neaparat alba, iar daca bugetul permitea, i se alatura cravata – prima forma a acesteia fiind purtata de soldati si gentilomi.
Inventarea masinii de cusut in 1846 transforma camasa intr-un obiect de larg consum, avand chiar guler detasabil. Ea devine uniforma gentlemanilor care se dueleaza pentru un scop mai mult sau mai putin nobil.
Incepand de la aparitia masinilor de cusut din ce in ce mai performante camasa s-a transformat usor usor in ceea ce vedem astazi, nenumarate modele si culori care asteapta sa ajunga in garderoba noastra.