Primul aspect care trebuie luat in calcul este calitatea materialului. Aceasta poate fi usor deosebita prin pipairea sa si prin cunoasterea unor elemente de baza ale procesului de gradare a materialului. Insa partea mai dificila si mai importanta atunci cand vine vorba de alegerea unui costum, este chiar felul in care este croit. Multe persoane au auzit, probabil, de costume “full canvas”, “half canvas” si “fused suit”, insa ce inseamna aceste denumiri cu adevarat ?
Full Canvas
Un costum “full canvas” este acel costum care se purta in trecut, care era confectionat dintr-o panza din par de cal situata pe dedesubtul stratului de lana. Asa cum se poate observa si in imaginea de mai sus, aceasta panza incepe de la umeri si se termina la capatul de jos al sacoului. In timp, cu cat sacoul este purtat mai mult, aceasta panza se pliaza pe corp oferind tinutei un aspect uniform, dar si posibilitatea unei miscari relaxate. Atunci cand cumperi un costum “bespoke” de tip “full canvas”, acesta va sta si mai bine pe corp, chiar daca vor aparea diferite schimbari de greutate pe parcursul timpului.
Principalul motiv pentru care nu sunt realizate toate costumele in acest fel este datorita pretului. Numeroasele cusaturi detaliate si complexe care sunt necesare pentru a putea obtine un costum “full canvas”, pot fi realizate doar de un croitor ce dispune de foarte multa indemanare si experienta. Din acest motiv, acest tip de costum este atribuit doar croitorilor “maestri” de cel mai inalt nivel, care au multi ani de practica in domeniu. Precum se poate observa in imaginea de mai sus, exista parti multiple care trebuie sa fie legate in armonie pentru a putea crea acest costum impresionant. Din aceste motive, un sacou full canvas ar trebui sa fie o investitie pe care planuiesti sa o folosesti o perioada indelungata de timp. Sfatul nostru este sa uiti de modelele “trendy” sau care sunt la moda si sa ramai la cele clasice si elegante. Aceasta este si recomandarea croitorilor care se ocupa de costume “made to measure” si “bespoke”, intrucat calitatea produsului va ramane pe viata, daca acesta este tratat cu grija.
Half Canvas
Pe locul doi din punct de vedere calitativ se situeaza costumul de tip “half canvas”. Acesta ofera aproape aceleasi beneficii structurale precum un costum “full canvas”, insa pretul este considerabil mai mic. Datorita constructiei sale speciale, acest tip de costum se pliaza intr-un mod natural pe corp, fara sa fie rigid sau inconfortabil, asa cum se intampla de cele mai multe ori cu un costum stramt. In general, noi recomandam clientilor costumele “half canvas”, intrucat acestea ofera o calitate si maiestrie demna de un croitor de prima mana, dar fara sa iti goleasca contul bancar. Acest tip de sacou este, de asemenea, deosebit de rezistent si nu isi pierde in timp calitatea sau eleganta, asa cum se intampla cu un sacou obisnuit.
Fused suit
Chiar daca nu esti constient de acest lucru, cu siguranta esti foarte familiar cu acest tip de sacou, iar acest lucru se datoreaza faptului ca se regaseste aproape in orice magazin de haine. Costumul de tip “fused suit” se relizeaza prin adaugarea unor insertii in zona pieptilor sacoului pentru a-l face mai drept. Astfel, comparativ cu celelalte tipuri, acest costum este mult mai ieftin, insa in acelasi timp este mai rigid si nu se pliaza pe corp. Metodele si materialele utilizate pentru adaugarea acestor insertii au fost imbunatatite considerabil de-a lungul timpului, insa “lipiciul” tot cedeaza incetul cu incetul, in urma purtarii si curatarii sacoului. O modalitate prin care este diminuat aspectul mai rigid al sacoului de acest tip, este prin utilizarea unei lani mai grele, precum “tweed-ul” (sau stofa) sau lana Englezeasca. Datorita acestor tipuri de lana mai grea, sacoul se aranjeaza mai bine pe corp si ofera posibilitatea unui look mai structurat.