Tipuri de tesaturi pentru haine

tesaturi

Cand vine vorba de tesaturile hainelor pe care le purtam ne dam seama ca acestea au un rol important in viata noastra. Toti ne dorim sa aratam bine si sa fim in pas cu moda. De asemenea avem nevoie de haine care sa ne protejeze de conditiile extreme ale vremii, cum sunt anotimpurile reci. De-a lungul secolelor au fost gasite nenumarate tipuri de tasaturi folosite pentru confectionarea articolelor de imbracaminte atat de necesare pentru specia umana. In continuare va vom prezenta informatii despre o serie de tesaturi, precum si caracteristicile acestora.

Daca ar fi sa enumeram toate tipurile de tesaturi existente in lume, ar trebui sa umplem nenumarate pagini, insa va vom prezenta in cele ce urmeaza un esantion din cele mai uzitate tipuri de tesaturi, dar si cateva modele mai exotice.

Acetate (acetatul) este un tip de tesatura care combina fibra naturala cu cea sintetica. In acest caz elementul natural il reprezinta celuloza din lemn.

Acrylul este o tesatura artificiala rezultata din produsele derivate ale petrolului si a gazelor naturale.

Bark cloth (stofa din coaja) este un tip foarte vechi de tesatura care este utilizata in mod traditional in unele parti din Africa, Asia si zona Pacificului. Tesatura se realizeaza din sacoarta unor copaci specifici regiunii. Se desprind benzi din scoarta imbibata iar apoi este batuta in foi.

Amestecurile (blends) sunt o combinatie de tesaturi intre doua sau mai multe fibre. Ideea este de a incorpora caracteristicile distincte ale fibrelor intr-un singur material textil.

Cheesecloth (tifonul) sunt tipurile de panze din bumbac cu tesaturi foarte moi. Exista mai multe variante pentru acest material, de la extra fin  la tesaturi mai rare. Este folosit mai ales in bucatarie sau la fabricarea branzei.

Chiffon ( sifon ) este un material foarte pur si luminos. Este realizat din matase, bumbac sau fibre sintetice. Fibrele rasucite ii confera o senzatie oarecum dura, iar ochiurile de plasa contribuie la transparenta materialului.

Cotton ( bumbacul) este realizat din fibra de bumbac al plantei tropicale cu acelasi nume. Cand florile de bumbac infloresc si mor, ramane o capsula care se deschide, iar in interiorul acesteia se gaseste bumbacul brut. Bumbacul este materialul cel mai utilizat pe scara larga si este baza a peste 30 de tipuri de tesaturi textile.

Denimul este un tip de tesatura din bumbac tesut in asa fel incat firele produc nervuri diagonale distinctive in partea interioara a tesaturii. In mod traditional materialul a fost vopsit albastru, iar primii pantaloni din acest material au fost realizati in Genoa, Italia. Totusi cuvintele ‘’denim’’ si ‘’blugi’’ sunt de origine franceza.

Georgette este un tip de tesatura din matase sintetica. Este o tesatura luminoasa, cu un aspect usor sifonat, putin aspra la atingere, avand o gama variata de culori.

Hemp (canepa) este in tip de tesatura realizata din aceeasi planta din care se extrage marijuana, dar care nu contine elemente narcotice. Este o tesatura lejera si placuta dar care se sifoneaza foarte repede.

Jute (iuta) este o tesatura groasa realizata din fibrele de celuloza ale plantei cu acelasi nume, care este originara din Asia. Aceasta este de obicei folosita pentru realizarea covoarelor, sacilor si pungilor rezistente.

Linen (inul) este o tesatura realizata din tulpinile plantei de in, iar cuvantul provine din latinescul “linum”, fiind foarte apreciata datorita faptului ca este placuta la atingere si foarte racoroasa si confortabila in sezonul cald.

Mohair (mohairul) este un tip de tesatura obtinuta prin pieptanarea blanei din saua caprei de Angora. Are un luciu ca de matase, fiind rezistenta si durabila.

Polyester (poliesterul) este o tesatura rezultata din produsele derivate ale petrolului si a gazelor naturale, combinate cu apa si aer. Acest tip de tesatura are o absorbtie redusa de apa si este destul de inflamabil.

Silk (matasea) este una dintre cele mai vechi și cele mai luxoase tesaturi cunoscute de om. Aceasta fibra se obtine din coconi ai viermilor de matase si a fost produsa prima data in China in urma cu aproximativ 3000 de ani.

Rayon (vascoza) este o tesatura realizata dintr-un tip de celuloza aproape pura. Acest tip de material se mai numeste vascoza sau matase artificiala.

Velvet (catifeaua) este o tesatura care initial se realiza din matase, dar in prezent se fabrica si din amestecuri de matase si vascoza sau  din alte materiale textile. Acest material are o densitate mare si confera o senzatie placuta la atingere.

Venise este un tip de tesatura originara din Damask, de obicei cu modele florale mari.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× How can I help you?