Eleganta induce sentimentul de putere, care schimba unele procese mentale.
Specialistii in domeniu au demonstrat ca este extrem de important modul in care ne imbracam. O persoana eleganta are un atu important in ceea ce priveste perceptia in randul persoanelor cu care interactioneaza. Astfel hainele ii fac pe oameni sa priveasca lumea diferit.
‘’Purtarea de haine elegante ne face sa ne simtim puternici si asta schimba modul in care noi percepem oamenii’’, spune Abraham Rutchick, profesor de psihologie la Universitatea California State din Northridge. In studiul sau, Abraham Rutchick, a descoperit ca atunci cand purtam o tinuta eleganta ii face pe cei din jur sa gandeasca pozitiv si sa fie mult mai atenti, mai receptivi la persoana in cauza. Aceste studii sunt totusi in faza incipienta, urmand ca pe viitor sa intelegem si mai bine psihologia umana aferenta stilului vestimentar.
Un alt studiu asemanator a aratat ca subiectii care au purtat un halat alb, pe care il credeau apartinand unui doctor, au devenit mult mai atenti, iar atunci cand au purtat haine albe de zugravi, de exemplu, nu au mai fost la fel de atenti. Acest lucru demonstreaza modalitatile in care creierul reactioneaza la anumiti stimuli vestimentari.
‘’Daca purtati o piesa vestimentara urata la locul de munca, poate duce la un feedback negativ din partea colegilor, iar acest lucru poate duce la scaderea stimei de sine’’ spune Michael Slepian, profesor de management la Columbia Business School.
Cercetatorii au ajuns la o concluzie dupa o serie de experimente. La primele doua experimente au participat studenti care nu aveau nici un fel de cunostinte vestimentare, neavand un outfit pentru modul in care s-au imbracat, iar apoi au fost supusi unor teste cognitive pentru a determina modul lor de procesare. In aceste teste au fost corelate auto-evaluarea cu prelucrarea abstracta. Cercetatorii au constatat ca studentii din acest campus au tendinta de a se imbraca casual, Totusi, desi au primit instructiuni explicite de a se prezenta la laborator imbracati elegant, majoritatea au venit in trening sau alte haine lejere. Atunci cand subiectul a fost legat de ‘’ce haine ar trebui purtate la un interviu’’, efectuindu-se teste similare, subiectii au demonstrat o procesare mult mai abstracta a situatiei decat in cazul experientei din laborator. Acesta a fost un rezultat care a permis cercetatorilor sa stabileasca o legatura de cauzalitate. Conteaza la fel de mult efectele pe care le are vestimentatia eleganta asupra celor ce se imbraca zilnic sau a celor ce se imbraca sporadic? Nu conteaza cat de des ai purta haine formale, daca le porti inseamna ca te simti confortabil si in largul tau in aceste haine, fiind astfel mai aproape de statul social dorit de tine fara a avea un cod vestimentar elegant. Totusi un plus de eleganta iti va aduce si un plus de viziune pozitiva din partea persoanelor cu care interactionezi. Astfel, daca purtati haine formale in fiecare zi la lucru sau la fiecare nunta, predictia specialistilor este ca vor avea un impact similar, deoarece hainele sunt formale in ambele situatii.
Abraham Rutchick sustine ca tinuta casual a devenit o norma, cel putin la locul de munca, astfel, se pare ca puterea simbolica a costumului va creste in urmatorii ani. Slepian gandeste insa opusul, spunand ca este nevoie de timp pentru ca simbolurile si interpretarile specialistilor in materie de moda sa devina universal valabile, iar costumul sa fie un simbol al puterii si al elegantei.