Black Tie: Eleganta sta in detalii


Smochingul clasic intruchipeaza imbinarea perfecta dintre sobrietate si rafinament seducator. Asa cum se intampla intotdeauna in cazul tinutelor de seara, cand nota formala impune un anumit grad de discretie, forta expresiva – cea care imprima personalitate tinutei – ramane concentrata in zona micilor detalii. Acestea sunt si cele care dau un aer de lux intregului ansamblu, facand diferenta dintre un costum „Black Tie” si unul in stil „Business”.

Finisajele reverelor

Una dintre trasaturile distinctive ale sacoului pentru smoching este materialul decorativ care imbraca reverele. Acesta are dublu rol: de a imprima o aura de eleganta ansamblului si de a accentua efectul de „V” creat de reverele ascutite. La costumele de cea mai inalta calitate, finisajul reverelor este realizat din matase pura, in timp ce modelele mai putin costisitoare pot contine fibre sintetice.

Cat priveste stilul ales, matasea aplicata peste revere poate avea un aspect neted, satinat, sau o textura striata, de grosgrain; prima varianta este mai des intalnita la gulerele-sal (pentru ca grosgrain-ul ar intrerupe vizual curbura armonioasa a gulerului), in timp ce a doua e mai frecventa la costumele realizate la comanda.

Tipul de finisaj folosit pentru revere determina ulterior genul de material ales pentru papion, pentru brau si chiar pentru vesta. Din acest punct de vedere, grosgrain-ul devine o alegere mai inspirata, pentru ca permite o oarecare variatie in textura papionului, in timp ce matasea satinata impune ca papionul sa se asorteze intocmai.

NOTA: In cazul smochingului de culoare „midnight blue”, finisajele reverelor sunt realizate din materiale de culoare neagra.

Butoniera

Expertii in eticheta recomanda ca sacourile pentru tinutele de seara, si indeosebi smochingul clasic, sa aiba o butoniera functionala pe reverul din partea stanga, in care sa poata fi prinsa o floare naturala. Spre deosebire de costumele facute la comanda, nu toate sacourile cumparate din magazin au aceasta butoniera; prin urmare s-ar putea sa fie nevoie sa ajungeti la un croitor priceput, care va sti locul exact unde aceasta trebuie adaugata, precum si tehnica necesara pentru a nu afecta finisajele delicate din matase ale reverului. Un alt avantaj al smochingurilor realizate la comanda este ca au adesea un suport pentru tulpina florii, montat pe interiorul reverului si care mentine floarea fixata in butoniera, fara ca ea sa cada in timp ce dansati.

Buzunarele

Sacoul elegant pentru tinutele „Black Tie” are nevoie de un buzunar discret, care sa nu-i stirbeasca din sobrietate. Singurul tip de buzunar care se califica pentru acest scop este buzunarul cu laist (adica in stil besom), taiat direct in stofa sacoului si recognoscibil dupa banda ingusta de material textil, formata prin indoire simpla sau dubla, care creeaza marginea intarita a acestuia. Aceasta banda poate fi din acelasi material ca si sacoul sau poate avea un finisaj din matase.

E lesne de inteles asadar de ce buzunarele cu clapeta nu sunt compatibile cu rafinamentul minimalist al unui costum de seara si, daca apar totusi pe un astfel de sacou, e numai din incercarea firmei producatoare de a economisi bani modelandu-si creatiile dupa tiparul costumului obisnuit.

Pe langa buzunarele laterale, sacoul pentru smoching mai are si un buzunar la piept, realizat in acelasi stil, in care sa poata fi asezata o batista impaturita impecabil. Cat priveste buzunarele pentru bilete, acestea sunt destinate costumelor de zi si nu-si au locul intr-un ansamblu „Black Tie”.

Nasturii

Un sacou clasic de seara are manecile terminate in patru nasturi, fixati la distanta mica unul de altul, in asa fel incat marginile lor sa se atinga (la fel ca in cazul fracului sau a costumelor in stil „Business” de calitate superioara). Acesti nasturi pot fi simpli, de culoare neagra, sau imbracati in acelasi material ca reverele sacoului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× How can I help you?