Daca ati hotarat sa faceti nunta in luna mai cu siguranta se vor gasi cativa superstitiosi care va vor spune ca nu este bine sa-ti faci nunta in aceasta luna deoarece se considera ca ‘’mariajul va tine cam cat florile de mai’’ sau ca ‘’veti mai face o data nunta’’. Potrivit religiei noastre acestea sunt doar superstitii din batrani, care s-au perpetuat de-a lungul timpului, persistand si in zilele noastre. Din contra, luna mai este cea mai spectaculoasa luna din an fiind considerata luna florilor si al spectacolului pe care natura il ofera an de an in aceasta perioada. Revenind la casatorie, cel mai important lucru il reprezinta iubirea si intelegerea dintre cupluri.
In ciuda nenumaratelor superstitii, specialistii in domeniu spun ca nu exista o luna mai frumoasa ca luna mai in care sa-ti organizezi nunta. Aceasta luna ofera o frumusete estetica deosebita la care se adauga si un lucru mai putin luat in considerare, dar foarte important, si aici ne referim la temperaturile de afara care sunt extrem de placute la aceasta data.
Numerosi oameni cred in superstitii insa acestea nu sunt ancorate in nimic, neavand astfel nici un temei religios. Nicaieri nu scrie ca nu e bine sa te casatoresti in mai. Exista cupluri care s-au cununat religios in luna mai si au serbat zeci de ani impreuna, tot asa cum exista familii care s-au destramat, in ciuda faptului ca au facut nunta in iunie, septembrie sau noiembrie, de exemplu. Conteaza doar cat de bine se inteleg cei doi si nu data in care s-au casatorit. Ideea ca nuntile de mai sunt cu ghinion e doar o superstitie care nu face altceva decat sa-i incurce pe cei ce au de laut o decizie atat de importanta legata de nunta lor.
Ritualurile vechi sunt amuzante dar sunt si ele derivate din superstitii
Traditia celor patru elemente: ceva nou, ceva vechi, ceva albastru si ceva de imprumut
Traditia celor 4 elemente de asemenea este o superstitie, dar aceasta nu e romaneasca, ci vine din Anglia, si a fost adoptata de insurateii din toata lumea. Se spune inca din vremuri indepartate ca mireasa trebuie sa poarte in ziua nuntii ceva nou, ceva vechi, ceva imprumutat si ceva albastru, ca sa aiba o casatorie reusita.
In aceasta noua etapa a vietii lucrul nou asigura reusita casatoriei, iar acest lucru nou este reprezentat de obicei de rochia de mireasa. Vechiul este reprezentat de legatura miresei cu familia ei, asa ca poate purta o bijuterie de familie sau de exemplu manusile de la nunta mamei. Obiectul de imprumut consta intr-un accesoriu purtat de o alta mireasa, care se considera ca aduce noroc, iar albastrul reprezinta simbolul puritatii si fidelitatii in cuplu. Acesta poate fi reprezentat de un accesoriu sau o batista din matase care sa fie purtata la nunta.
Gatitul miresei si barbieritul mirelui
Gatitul miresei implica imbracarea rochiei si aranjarea voalului, in prezenta prietenelor tinerei. Acest ritual se desfasoara in paralel cu pregatirea mirelui, care mai este numit si intrarea baiatului in randul barbatilor insurati. Ritualul este amuzant atat pentru protagonisti cat si pentru cei care asista. Un prieten apropiat al mirelui se preface ca il barbiereste pe acesta si il da cu spuma, apoi cu aparatul de ras sau cu un brici, in fata unei oglinzi, in schimbul unor bani pe care cei din jur incearca sa ii fure, ca sa-l impiedice sa devina barbat.
Inlaturarea jartierei
Jartiera simbolizeaza virginitatea , puritatea si fidelitatea miresei, iar gestul mirelui de a i-o scoate de pe picior reprezinta de asemenea intrarea acesteia in randul femeilor maritate. Pentru amuzamentul invitatilor, jartiera trebuie scoasa cu dintii si aruncata in spate, catre gasca de burlaci, iar cine o va prinde se va insura.
Aruncarea buchetului
Similar aruncarii jartierei este si aruncarea buchetului miresei, de aceasta data catre fetele nemaritate venite la petrecere. Se spune ca cine are norocul sa-l prinda va fi urmatoarea mireasa. Ca sa nu supere pe nimeni, unele mirese il desfac fir cu fir si dau cate o floare din el fiecarei fete nemaritate.