Papion sau cravata neagra?

man-tie

Adeptii stilului clasic stiu ca nu poti spune „Black Tie” fara sa te referi la papionul „self-tie” din matase, asortat cu reverele sacoului. Domnii care se vor insa in pas cu moda au inceput sa se orienteze spre cravata neagra, lunga, legata cu nod simplu si care a devenit incet-incet o alternativa mondena la traditionalul papion. Cum ambele accesorii sunt realizate din acelasi material si arboreaza acelasi negru elegant, s-ar putea presupune ca se situeaza pe acelasi nivel de formalitate. Cu toate acestea, faptele demonstreaza exact contrariul.

Avantajele papionului

Papionul negru are o traditie lunga in ce priveste tinutele de seara, fiind asociat cu smochingul de secole intregi. Pe de alta parte, cravata lunga, neagra, e mai degraba emblematica pentru costumele obisnuite. In consecinta, daca alegeti sa o purtati la evenimentele „Black Tie”, va trebui sa va asumati faptul ca ea diminueaza gradul de sofisticare al tinutei, transformand smochingul elegant intr-un simplu costum negru – cu atat mai mult cand afisati un sacou cu revere crestate si incheiat in doi nasturi, la care ati imbracat o camasa alba simpla (fara plastron, pliuri sau pique).

Pe langa asta, cravata si papionul au efecte estetice complet opuse. La tinutele de zi, cravata neagra complimenteaza culoarea costumului, devenind un accesoriu stilat si care ofera prestanta. Purtata impreuna cu smochingul, ea sfarseste insa prin a tulbura armonia ansamblului „Black Tie”, deoarece taie in jumatate „V”-ul dramatic creat de sacoul incheiat peste camasa alba, pe care il transforma intr-un banal „W”. De altfel, expertii in eticheta atrag atentia ca, alaturi de reverele din matase (a caror extensie ea pare sa fie), cravata modifica decolteul in „V” intr-o sageata indreptata in jos. Acest efect vizual nefericit conduce privirea catre partea de jos a corpului, in loc sa mentina ca punct focal fizionomia purtatorului, asa cum o face papionul.

Cand sa alegi cravata

Desigur, nu toate ocaziile formale sunt la fel, asa incat vor exista suficiente prilejuri sa etalati cravata neagra intr-un cadru protocolar. La evenimentele „Black Tie Optional”, care cer un smoching mai putin sobru, puteti alege cu incredere un astfel de accesoriu contemporan, cu conditia ca modelul sa fie „self-tie”, din matase neagra si finisat cu satin sau grosgrain, la fel ca reverele sacoului. Ocoliti pe cat posibil cravatele cu imprimeu – confera tinutei un aer informal – si amintiti-va ca modelele colorate isi au locul la birou, si nu la o petrecere eleganta.

Ponturi cu stil

Cravata neagra se potriveste cu:
– sacourile cu revere ascutite;
– vesta neagra de seara (alegeti insa o vesta moderna, inalta, si nu vesta clasica „low cut”);
– camasile cu guler rasfrant.

Optati pentru papion daca planuiti sa purtati:
– braul negru, in loc de vesta;
– o camasa de ceremonie cu guler „wing”;
– un sacou cu guler-sal.

NOTA: Aristocratii britanici obisnuiau sa mentina distinctia de clasa cerandu-le categoriilor profesionale care erau nevoite sa afiseze tinute formale (functionari, avocati, notari etc.) sa poarte cravata la camasi cu guler „wing”, o combinatie gresita conform normelor de eticheta. Astazi, acest look este considerat elegant de catre tinerii neexperimentati, care il aleg tot mai des in defavoarea papionului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× How can I help you?