Smochingul modern: variante contemporane la stilul clasic

tumblr_nn4v1lG2C41rx3ai1o2_1280

Multe voci (experimentate, am adauga noi) sustin ca stilul „Black Tie” si-a atins apogeul de distinctie in perioada interbelica si ca eventualele adaptari ulterioare nu sunt doar fara noima, ci chiar in detrimentul rafinamentului sobru pe care acest cod vestimentar doreste sa-l impuna. Cu toate acestea, schimbarea e inevitabila, moda tinde spre o evolutie continua si fiecare noua generatie doreste sa-si puna amprenta asupra ei.

Pe langa faptul ca perceptia noastra despre ce e elegant se schimba, unele dintre accesoriile clasice au devenit astazi invechite si, in consecinta, au fost inlocuite cu altele mai moderne. La fel de adevarat e si ca majoritatea tentativelor de a improspata stilul „Black Tie” al anilor ’30 au esuat lamentabil (nimic nereusind sa egaleze constructia impecabila a smochingului traditional) si nu sunt astazi decat niste capitole obscure din istoria modei. Versiunile contemporane ale costumului de seara sunt insa ceva mai promitatoare, unele dintre ele reusind sa aduca un suflu de modernitate smochingului negru.

Sacoul de seara contemporan

1. Model si croiala

Sacouri la un singur rand de nasturi

Acest model de croiala se pastreaza ca fiind cel mai popular, iar interpretarea lui clasica – sacoul incheiat intr-un singur nasture – ramane in continuare cea mai formala si mai eleganta versiune a smochingului. Pe langa aceasta, ne bucuram in prezent de varianta sacoului cu doi nasturi, inspirata din croiala costumelor „Business” si care, atunci cand e construita dupa detalii clasice si asociata cu accesorii conventionale, imita cu succes sacoul de seara traditional. La fel ca in cazul costumelor obisnuite, nasturele de jos ramane intotdeauna descheiat. In treacat mentionam si sacoul cu trei nasturi – o alta inventie moderna, dar care nu e potrivita nicidecum pentru evenimentele cu staif si ar trebui evitata in astfel de ocazii ceremonioase.

Sacouri la doua randuri de nasturi

Standardul in acest caz il reprezinta sacoul cu patru nasturi, desi versiunea de jacheta cu sase nasturi e acceptata inca din anii ’80. La aceasta din urma, nasturii pot fi aranjati fie dupa modelul traditional al sacourilor casual („keystone”, adica perechea de sus ceva mai departata de celelalte doua perechi), caz in care se incheie cei doi nasturi din mijloc sau toti nasturii cu exceptia celor doi de sus, fie in forma de trapez (randuri verticale convergente), stil devenit popular in anii ’80 si la care sunt incheiati doar cei doi nasturi de jos.

Un astfel de sacou, cel mai adesea cu revere ascutite, ramane si astazi o optiune eleganta, desi ceva mai incarcata vizual in comparatie cu jacheta cu patru nasturi. Ca alternativa la modelele deja discutate exista sacoul cu doi nasturi, care a avut cateva aparitii sporadice din anii ’20 incoace (perioada lui de gratie) si care confera acelasi look rafinat, insa considerabil mai aerisit.

Sacouri cu revere crestate

Desprinderea de stilul clasic e cea mai vizibila la capitolul „revere”. Noile tendinte aduc in prim-plan reverele crestate, de notorietate in anii ’80 si devenite astazi cel mai popular tip de revere la sacourile de seara (atentie, doar la cele croite la un singur rand de nasturi!). Afisate cu regularitate de catre vedetele de la Hollywood si promovate inclusiv de designeri celebri, reverele crestate sunt totusi incompatibile cu tinutele „Black Tie”. Spre deosebire de reverele ascutite, care imprumuta sacoului distinctia unui frac, si de gulerul-sal, simbol al elegantei nonsalante pe care o exprima faimoasa „smoking jacket”, reverele crestate au fost preluate de la costumul de zi obisnuit si imprima tinutei un aer monoton.

De altfel, tocmai aceasta conventionalitate comoda le face atat de atragatoare in ochii tinerilor neexperimentati in ale stilului, pentru ca nu atrage atentia si ii permite purtatorului sa ramana in zona lui de confort. Cu toate acestea, ultimul lucru pe care vi l-ati dori este ca tinuta dumneavoastra de seara sa fie una banala; iata de ce e mai prudent sa nu va abateti de la rigorile stilului clasic cand vine vorba de reverele sacoului.

Motive sa ocoliti reverele crestate cand va alegeti tinuta de seara:
– oricat de mult v-ati dori sa ramaneti in anonimitate, nu o veti putea face, pentru ca un astfel de guler este de obicei imbracat in matase si va iesi oricum in evidenta;
– spre deosebire de reverele ascutite, care creeaza o linie neintrerupta si conduc privirea in sus, de la talia ingusta catre umerii lati, reverele crestate mentin atentia asupra pieptului, anuland efectul de alungire a siluetei;
– mai mult decat atat, la modelele de sacou cu revere late centrul vizual e atras spre marginile siluetei, creand impresia de umeri lasati.

2. Stofe si culori

Domnii familiarizati cu normele stilului „Black Tie” clasic stiu deja ca stofele recomandate sunt cele din lana pieptanata de culoare neagra sau „midnight blue”. Ca sa-l parafrazam pe Henry Ford, la costumele de seara contemporane se accepta orice culoare doriti, atat timp cat e neagra. Desi buticurile care ofera smochinguri spre inchiriere abunda de costume integral albe si de sacouri in toate nuantele imaginabile, aceste modele sunt rezervate exclusiv nuntilor si balurilor pentru adolescenti. Un gentleman serios si care se respecta nu va risca niciodata sa apara la un eveniment formal purtand altceva decat smochingul negru. Acelasi lucru este valabil si pentru stofele cu imprimeuri, chiar daca modelul e negru pe negru.

Cat priveste materialul recomandat pentru astfel de ocazii, designerii de lux au inceput sa ofere publicului inca din 1950 stofe din amestec de lana si mohair, iar combinatia de lana si casmir a fost introdusa in colectiile de seara incepand cu 1980. Ambele variante respecta intru totul principiile de baza ale codului vestimentar „Black Tie”.

3. Finisaje moderne

Revere dichisite

In mod traditional, reverele sacoului de seara sunt imbracate in totalitate in matase, satinata sau cu model grosgrain. In secolul al XIX-lea, cand a debutat moda finisajelor cu matase, acestea puteau fi admirate doar la fracuri si ajungeau numai pana la butoniera, pentru ca reverele sa poata fi incadrate de o fasie de material identic cu stofa din care era fabricata haina. Acest stil s-a pastrat pana in anii ’30, bucurandu-se apoi de o revenire dupa 1960, insa intr-un context diferit. De data aceasta, finisajele din matase puteau fi regasite la smochinguri, si nu la frac, iar modelul lor era inversat: doar marginile reverelor erau decorate cu matase, restul suprafetei fiind din acelasi material ca sacoul. Trendul a fost extrem de popular pana la mijlocul anilor ’70, cand s-a produs o revenire la normele clasice. Astazi, ambele variante sunt la fel de in voga.

Cam in aceeasi perioada (vorbim de anii ’50 – ’60), au vazut lumina reflectoarelor reverele imbracate in catifea, ele continuand sa apara din cand in cand la smochingurile moderne, la fel ca mansetele asortate ale acelorasi timpuri. Cata vreme sunt realizate tot din material negru, cele trei tipuri de finisaje amintite constituie alegeri potrivite pentru tinutele de seara, avand avantajul de a conferi personalitate costumului fara insa a se abate de la fundamentele codului „Black Tie”.

Buzunare cu clapa

Prezente inclusiv la sacourile de seara create de designeri traditionalisti, buzunarele cu clapa au acelasi efect ca si reverele crestate, si anume diminueaza prestanta smochingului pana la nivelul costumului in stil „Business”. Din fericire, de cele mai multe ori marginile acestor buzunare sunt realizate in stil „besom” (cu laist), ceea ce inseamna ca inesteticele bucati de material in plus pot fi ascunse in interiorul buzunarului sau indepartate cu totul, pentru a se obtine acel look distins pe care il merita un costum de seara.

Pantalonii pentru smochingul modern

Respecta in mare parte modelul clasic, cu cateva mici amendamente. Unul dintre ele este absenta pliurilor frontale, la fel ca si croiul ceva mai larg pe picior. Aceste chestiuni tin insa mai degraba de confortul personal si nu afecteaza cu nimic eleganta formala a tinutelor „Black Tie”. Nu la fel stau lucrurile si cu cealalta gaselnita moderna, aceea a beteliei pantalonului imbracata in satin, cu scopul de a inlocui braul sau vesta de seara. Despre dezavantajele acestui trend vom discuta insa pe larg intr-un nou articol.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× How can I help you?