Black Tie: Totul despre papionul clasic

3

Piesa de rezistenta a tinutelor de seara pentru domni este, fara indoiala, papionul clasic, obligatoriu din matase neagra, acesta reprezentand insasi chintesenta codului vestimentar caruia i-a dat si numele. Este primul detaliu care iese in evidenta din intregul ansamblu si cel care face diferenta dintre un smoching elegant si un simplu costum negru.

In epoca de aur a stilului „Black Tie”, papioanele erau disponibile intr-o varietate aproape infinita de modele si dimensiuni; astazi, papioanele gata legate ofera mai putina diversitate, abordand un numar limitat de stiluri, iar multe dintre versiunile clasice necesita in continuare mana priceputa a unui croitor.

Cum alegem papionul?

Self-tie sau gata legat?

Tipul de papion ales este cel care ii separa pe junii novici de domnii experimentati si pe gentlemenii invitati la un eveniment „Black Tie” de personalul de serviciu. Prima regula de eticheta pe care trebuie sa o retina orice barbat care se respecta este ca, dupa ce au depasit varsta adolescentei, domnii poarta intotdeauna papioane self-tie, si cu atat mai mult la evenimentele formale. Modelele de papion gata legate (cu nodul facut si pregatite doar sa fie prinse in jurul gulerului cu ajutorul unor inchizatori) duc cu gandul mai degraba la balurile de boboci pentru liceeni si nu-si au locul la o serata oficiala sau la o nunta eleganta.

Este vorba, in primul rand, de o chestiune de imagine, care ar trebui cantareasca mai mult decat comoditatea: papioanele self-tie au un farmec aparte, dat de micile lor asimetrii, dupa cum o floare naturala la butoniera e mai de efect in comparatie cu una artificiala, tocmai gratie iregularitatilor ei. De altfel, tehnica prin care se leaga un papion e una extrem de simpla, similara cu modul in care se leaga orice siret. Multi ocolesc insa papioanele self-tie, in general din teama de a gafa la legarea nodului, fara sa stie ca, de fapt, procedeul e accesibil chiar si unui copil.

Marime fixa sau ajustabila?

Foarte obisnuite astazi sunt papioanele ajustabile, reglate cu ajutorul unor cureluse, mai simplu de fabricat si reprezentand un fel de marime universala, potrivita pentru toata lumea. Desi deosebit de populare, acestea au totusi doua dezavantaje majore de ordin estetic, si anume: nu pot fi purtate la camasi cu guler „wing”, pentru ca benzile ajustabile ar ramane la vedere, si, tocmai pentru ca sint de marime universala, e dificil sa fie armonizate cu forma si dimensiunea fetei. Iata, asadar, ca riscati sa va alegeti cu un papion prea ingust sau, dimpotriva, prea lat pentru fizionomia dumneavoastra, fapt ce ar anula intregul efect de sobrietate si eleganta al acestui accesoriu vestimentar.

Din acest motiv sunt preferabile papioanele cu marime fixa, create pentru a se potrivi exact circumferintei gatului dumneavoastra. La un astfel de papion, latimea funditei e proportionala cu dimensiunea gatului si, implicit, a gulerului, acomodandu-i foarte bine si pe domnii cu un fizic mai impunator. Si, pentru ca banda laterala a papionului e realizata dintr-o singura fasie de material, neintrerupta de catarame ajustabile si neincarcata de material in plus, un papion personalizat poate fi purtat fara retineri la camasile de ceremonie cu guler „wing”. In cazul in care ati cumparat deja un papion ajustabil, va veti bucura sa aflati ca el poate fi transformat intr-unul fix, asta daca apelati la un croitor priceput.

Modele de papion

Cele mai apreciate stiluri de papion, denumite dupa modul in care arata fundita legata si afisate in egala masura atit la evenimentele „Black Tie”, cat si in alte situatii sociale, sunt dupa cum urmeaza:
– stilul „fluture” („butterfly”) clasic, cel mai amplu si mai lat dintre ele;
– stilul „fluture” modern (numit si „thistle” sau „semi-butterfly”), mai cochet si ceva mai ingust;
– stilul „aripi de liliac” („batwing”), cel mai minimalist si de dimensiunile cele mai reduse;
– papioanele cu colturi ascutite (pot fi atat „butterfly”, cat si „batwing”), legate astfel pentru un plus de distinctie.

Alegerea modelului tine, in general, de preferintele personale, desi expertii in eticheta va dau totusi un sfat pretios dupa care sa va ghidati, si anume ca papioanele cu colturi ascutite se potrivesc cel mai bine la camasile cu guler „wing”, purtate cu sacouri cu revere ascutite. Desi aveti libertate totala in ce priveste stilul, nu acelasi lucru e valabil si asupra dimensiunii papionului, care trebuie aleasa in functie de cateva criterii bine stabilite, pentru a pastra o proportie armonioasa cu restul tinutei.

 

 

La inceputuri, regula de baza dicta ca marginile exterioare ale papionului nu trebuie sa depaseasca sub nicio forma colturile gulerului; cu alte cuvinte, fundita sa fie perfect incadrata intre marginile gulerului. Cu toate acestea, avand in vedere ca astazi gulerele „wing” sunt mult mai mici decat pe vremuri, noile norme cer ca papioanele cele mai scurte sa fie aliniate cu colturile exterioare ale ochilor, pe cand cele mai lungi sa nu se intinda dincolo de conturul fetei. Nu in ultimul rand, la camasile cu guler inalt vor fi purtate intotdeauna papioane late – orice alta varianta va arata prea mica, efectul final fiind unul comic.

NOTA: La camasile cu guler „wing”, papionul se asaza deasupra marginilor indoite ale gulerului, si nu dedesubtul lor. Acest lucru nu tine doar de eticheta, ci are si o utilitate practica: astfel pozitionat, gulerul impinge papionul inainte si il tine fixat la locul lui.

Culoare si material

Pe langa negru intens („ebony”), unica alternativa tolerata pentru smochingul clasic este papionul „midnight blue” – si asta deoarece e singura culoare considerata mai sofisticata decat negrul. (In mod ironic, costumele „midnight blue” cer in mod obligatoriu un papion negru.) Orice alta nuanta v-ar putea face sa fiti confundat cu personalul de serviciu sau sa proiectati o imagine potrivita mai degraba pentru balurile pentru boboci din anii ’80.

Materialul din care e facut papionul este determinat de finisajele sacoului. Prin urmare, la un smoching cu revere imbracate in satin veti alege un papion satinat, in timp la reverele finisate cu grosgrain veti asorta un papion texturat (in stil „barathea” sau „faille”). La fel ca in cazul reverelor, papioanele de cea mai buna calitate sunt realizate din matase pura.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× How can I help you?