Cum sa alegi un costum perfect? Vezi aici 8 pasi foarte importanti!

made-to-measure

Avand in vedere ca exista un numar destul de mare de persoane care nu sunt obisnuite cu costumele de tip bespoke, am pregatit o serie de reguli pe care fiecare dintre noi ar trebui sa le cunoastem atunci cand mergem la un atelier de creatie pentru a comanda primul costum.

1. Materialul este deosebit de important

Exista mii de metode prin care se poate coase un costum, insa felul in care va arata tinuta la final depinde foarte mult de “ingredientele” care sunt folosite. Alegerea materialului este cea mai importanta decizie pe care trebuie sa o faceti atunci cand vine vorba de un costum “bespoke” (la comanda). Acesta nu determina doar felul in care arata un costum, ci si cat de mult va rezista in timp. Sfatul nostru este sa evitati orice fel de material sintetic. In schimb, cel mai bine ar fi sa va uitati dupa un material 100% din lana “super 110-120” de la un producator de incredere – acest tip de material reprezinta combinatia perfect echilibrata dintre calitate, lux si durabilitate.

2. Profesionalismul croitorilor este extrem de important

Profesionalismul croitorilor poate sa varieze foarte mult de la un atelier de creatie la altul, insa adevarul este ca, in special in Romania, este foarte greu sa gasesti un croitor maestru care sa aiba experienta in domeniul costumelor de tip “bespoke”. Foarte multi croitori care nu sunt cu adevarat experti profita de faptul ca multi dintre clientii lor nu au nici un fel de cunostinta in domeniu si ofera un produs de o calitate medie, sau chiar proasta. De aceea, noi va recomandam sa va cumparati costumele doar de la ateliere de creatie profesioniste, precum atelierul nostru, unde veti gasi doar croitori maestri si costume de cea mai buna calitate.

3. Inainte de a face o comanda de costum, asigurati-va ca greutatea corpului dumneavoastra este stabila

Daca aveti de gand sa slabiti, sau sa va ingrasati, ar trebui sa asteptati pana cand ajungeti la o greutate stabila  inainte de a investi intr-un costum “bespoke”. Daca veti suferi anumite schimbari de greutate majore in timpul realizarii unui costum, toate masuratorile care au fost luate initial devin inutile, iar costumul s-ar putea sa nu vi se mai potiveasca.

Din acest motiv, ati putea sa considerati un bonus faptul ca un costum facut la comanda va determina sa ramaneti in forma.

4. Ar trebui sa intelegi faptul ca (probabil) nu sunteti un expert in domeniu

Atunci cand mergeti la un atelier de creatie profesionist, trebuie sa aveti in minte faptul ca acolo lucreaza angajati “full-time” , care sunt experti si al caror scop este sa isi faca clientii sa arate cat mai bine. Din acest motiv, ar trebui sa le ascultati sfaturile si sa discutati cu ei atunci cand vreti sa luati o decizie cu privire la un costum pe care doriti sa il cumparati, in loc sa considerati de la bun inceput ca dumneavoastra stiti mai bine decat ei.

5. Evitati trend-urile

Daca va doriti ca noua voastra investitie sa dureze 5-10 ani (in functie de cat de mult este purtata tinuta), atunci trebuie sa ramenti la ceva clasic si elegant, evitand orice fel de costum care este conform modei actuale. Daca alegeti sa cumparati un costum “la moda”, in cel mult doi ani de zile, acesta va ajunge “demodat” si nu veti dori sa il mai purtati, ceea ce inseamna ca investitia pe care ati facut-o va fi inutila, chiar daca materialul este inca bun.

6. Cunoasteti densitatea materialului (sau numarul de fire al unui material)

Multe persoane considera ca un material cu un numar mai mare de fire (sau un “super” mai mare) este mai bun decat unul cu mai putine. Insa acest numar indica doar cat de fin este un material, ceea ce inseamna ca materialul este foarte placut la atingere, dar nu este la fel de rezistent.

Un costum de calitate este cel care realizeaza un echilibru intre lux si durabilitate, motiv pentru care noi recomandam materialele realizate din lana “super 120-150”.

Materialele din lana “super 180” sau mai mult, devin extreme de delicate. Acest tip de material este potrivit pentru o persoana care are peste 20 de costume si care cauta ceva cu care sa iasa in evidenta o data pe luna la un eveniment special.

7. Trebuie sa aveti asteptari realiste

Daca nu aratati precum un model, un costum, oricat de bine este facut, nu va va transorma intr-unul.

De asemenea, nu va speriati de cute. Un costum arata perfect doar pe un manchin care nu se misca. Odata ce imbracati costumul si incepeti sa va miscati, inevitabil, costumul se va plia conform miscarilor dumneavoastra. La urma umei, este un material, nu magie.

Daca va doriti ca tinuta dumneavoastra sa fie slim (sau stransa pe corp), trebuie sa acceptati ca exista anumite dezavantaje. Un costum strans pe corp este mai putin confortabil si cenzureaza miscarile. Din acest motiv, este cel mai bine sa evitati costumele prea stramte si sa optati pentru unul care vi se potriveste, dar care este suficient de confortabil.

8. Aveti grija de investitiile dumneavoastra

Este foarte important sa intrebati croitorul care v-a realizat costumul cum trebuie sa va ingrijiti tinuta, astfel incat sa o puteti purta cat mai mult timp.

Sfatul nostru este sa va duceti costumele la curatatorie cat mai rar posibil (doar atunci cand este patat sau urat mirositor), intrucat procesul chimic utilizat la o curatatorie de haine uzeaza materialul si furniturile (materialele folosite in interior) unui costum. Din acest motiv, cel mai bine este sa va duceti costumul la atelierul de creatie de la care l-ati cumparat pentru a fi curatat cu aburi si substante chimice potrivite pentru tesatura respectiva, intrucat acest proces elimina mirosurile neplacute si cutele fara sa afecteze materialul.

 

In concluzie va uram achizitii placute si inspirate iar pentru orice detalii suplimentare sau o consultanta de specialitate nu ezitati sa ne contactati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× How can I help you?