Cravata si tipurile de noduri

cravata

 

Cravata este, probabil, accesoriul omniprezent in garderoba oricarui barbat.  Ea il pune in evidenta pe cel care o poarta, si ii imprima un plus de rigurozitate si de putere. Cravatele devin, de cele mai multe ori, centrul de greutate al tinutei si pot acapara atentia interlocutorilor.

Evitati cravatele intens colorate sau pe cele cu personaje din desene animate, masini sau orice alt mesaj scris sau implicit. Nu ignorati psihologia culorii atunci cand alegeti o cravata. Rolul cravatei este de a completa si de a defini tinuta – speculati acest lucru pentru a obtine efecte pozitive.

Astfel, in tinutele business, cravatele cu imprimeu adauga varietate, cele uni sunt elegante si scot in evidenta camasa, cele cu dungi sunt considerate clasice, iar cravatele cu buline au devenit cele mai populare.

Diversitatea nu se opreste la imprimeu sau la culoare. Exista cravate mai groase, mai subtiri, din matasa brocata sau satinata, tricotate, crosetate, unele chiar si din piele. Este important sa intelegeti in care moment si carei tinute i se potriveste un anumit tip de cravata. Daca va place si va doriti sa adaugati rigurozitate tinutelor casual, puteti opta pentru cravate tricotate sau din materiale neconventionale, cum ar fi velurul. Daca va doriti o tinuta funky sau chic, alegeti cravatele subtiri, din piele. Nu veti fi considerat demodat daca la o tinuta de week-end, de club, veti asorta o astfel de cravata. Dimpotriva! Pentru orele de dupa program, cravatele in culori intense aduc un accent suplimentar tinutei, iar, pentru cei mai curajosi, asortarea cu sosetele va va scoate cu siguranta din anonimat.

Un alt aspect important la o cravata este nodul, felul in care ea este legata. Exista o mare varietate de noduri; ar fi interesant sa le descoperiti si sa adoptati unul potrivit si reprezentativ pentru dumneavoastra. Pana atunci, puteti alege dintre cinci noduri uzuale:

„Four in hand” (poza 1) este, probabil, cel mai des intalnit nod de cravata, fiind potrivit aproape tuturor modelelor de gulere ale camasilor.

Nodul dublu, similar celui „four in hand”, este si el relativ simplu de realizat si de desfacut. Diferenta o face o „sucitura” in plus. De asemenea, e potrivit majoritatii modelelor de gulere de camasa.

„Windsor” (poza 2) este un model de nod mai complicat, tipic clasei nobiliare britanice. Un nod elegant, pe care ar fi bine sa invatati sa-l realizati; veti fi cu siguranta remarcat. Este recomandat la camasile ale caror gulere au colturile distantate, tocmai pentru a umple golul creat. Atentie la forma fetei cand alegeti atat modelul gulerului, cat si al nodului de cravata!

„Half Windsor” (poza 3) vine in ajutorul celor care isi doresc un „Windsor”, dar inca nu au deprins indemanarea de a-l innoda. Ca si nodul „Windsor”, acesta este potrivit camasilor cu guler spread.

Nodul slim este cel facut la cravatele din material plin, un pic rigid; tehnica prin care se innoada este usor de invatat. Acest tip de nod este printre primele modele invatate de tineri. In cazul in care materialul cravatei este subtire, va sugerez sa nu optati pentru nodul slim. Este recomandat in cazul camasilor cu colturile gulerelor foarte apropiate.

In afara de modelul nodului si de corectitudinea executiei sale, un alt detaliu esential al cravatei este lungimea rezultata dupa innodare (poza 4). Varful acesteia nu trebuie sa depaseasca talia, respectiv cureaua pantalonilor. Evitati sa strecurati varful cravatei in pantaloni. Este inestetic si nu exista vreo necesitate practica pentru asa ceva. Daca va temeti ca va depasi partea frontala, cea lata, puteti baga in pantaloni partea subtire a cravatei, cea din spate. Daca vreti sa nu fluture in vant sau sa nu pice in farfurie, ori va place sa stea mai lipita de corp, va recomand acul de cravata, care are si un rol decorativ.

Important: partea care iese din nod, oricare ar fi modelul lui, trebuie sa aiba obligatoriu o cuta verticala, adanca, drept in mijloc – modelata cu mana, si nu lasata la intamplare (poza 5). Poate vi se pare nesemnificativ, insa va asigur ca e detaliul care va clasifica drept profesionist.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× How can I help you?