Care este codul tau vestimentar pentru business

cod vestimentar

In majoritatea birourilor au loc diferite discutii si chiar neintelegeri privind codul vestimentar cerut. Acest lucru se intampla mai ales intr-un birou care are mai multe tipuri de profesionisti care nu ar avea acelasi cod vestimentar. De exemplu, o persoana de la contabilitate ar putea avea o vestimentatie mai putin formala decat a unui agent de vanzari care se intalneste in mod regular cu clientii. Lucrurile sunt mai confuze atunci cand un angajat se transfera de la un departament la altul ori de la o pozitie la alta.

Din fericire sunt anumite reguli care te ajuta in aceste situatii. Sunt descrise patru nivele in ce priveste vestimentatia ceruta:

  1. De regula, finantistii si avocatii.Acest nivel este ceea ce noi gandim lookul ”executiv”. Imaginea in acest caz este conservativa si subestimata. Elementele distinctive includ un costum inchis la culoare, de obicei albastru sau gri cu o camasa alba, crem, bleu sau cu dungi discrete. Trebuie sa urmeze linia corpului, dar sa nu fie foarte stramte. Camasa are un guler echilibrat, cu mansete duble si butoni. Pentru cravata ar trebui pastrat un imprimeu cat mai basic. Sosetele ar trebui sa fie cat mai putin colorate si cat mai lungi pentru a nu dezvalui pielea atunci cand te asezi pe scaun. Pantofii trebuie sa fie intotdeauna negri in stil Oxford sau Brogues. Singurele bijuterii acceptate sunt, pe langa verigheta, butonii si ceasul.
  1. Agentii imobiliari, de vanzari si marketing executives. Paleta de culori este mai extinsa si poate sa cuprinda pentru costum culori mai deschise si neutre. De asemenea, pentru camasi sunt acceptate nuantele mai pastelate de verde, bej, roz, lila in dungi sau patratele. Pentru cravata se pot folosi culori mai puternice si imprimeuri mai evidente. Cum, pe ansamblu, este un look mai relaxat, croiul poate fi mai larg.
  1. Profesiile medicale. Desi mai putin formal decat nivelul anterior, cand tinutele sunt purtate de persoanele potrivite, le putem gasi un anumit farmec. Acest lucru este adevarat mai ales daca persoanele respective lucreaza la marginea orasului sau in regiunile rurale. De exemplu, un medic de la tara, profesor sau avocat, poate avea o tinuta de nivelul trei pentru a se potrivi mai bine cu clientii sai, dar in acelasi timp sa se diferentieze. La acest nivel, o persoana ar putea sa poarte un sacou diferit fata de pantaloni. De altfel, materialele tweed, catifeaua cord, flannelul sunt acceptate. De asemenea, camasa poate fi mai inchisa decat sacoul, iar cravata nu mai este o necesitate.
  1. Nivelul patru. Cel mai putin formal din toate nivelele. Acest cod vestimentar este potrivit pentru cei care lucreaza intr-un mediu mai relaxant sau pentru weekend. Includem jeansii, tricourile, fara cravata, puloverele si jacheta din piele. Similar, vestimentatia purtata pentru un anumit sport, cum ar fi tenisul sau gloful, nu ar trebui purtata la intalnirile de afaceri, decat daca sportul este afacerea ta. Trebuie sa tineti cont ca aceste reguli nu sunt batute in cuie. Daca te simti mai rebel, poti sa incalci o anumita regula de la codul cerut, de exemplu poti purta sosete colorate sau poti adopta un stil avangardist.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× How can I help you?