Daca doriti ca un articol vestimentar sa il aveti cat mai multa vreme in garderoba dumneavoastra si mereu sa se prezinte in cele bune conditii, atunci este cazul sa stiti cum se intretine fiecare piesa vestimentara in functie de materialul din care este realizata.
Prima si poate cea mai importanta regula este ca intotdeauna sa cititi continutul etichetei de intretinere, cusuta in interiorul produsului si sa acordati atentie etichetelor de atentionare atasate pentru a va informa in legatura cu articolul vestimentar. Aceste etichete ne informeaza daca acel produs poate fi spalat la masina, la mana sau daca poate fi curatat doar chimic. Bineinteles ca etichetele ne ofera detalii importante si in ceea ce priveste, tipul de detergent sau inalbitor pe care putem sa-l folosim, temperatura pe care apa in timpul spalarii, trebuie sa o aiba, precum si posibilitatea de calcare a materialului. Toate aceste aspecte depind foarte mult de tipul de material din care este realizata piesa vestimentara.
Iata cum se pot ingriji cateva dintre cele mai intalnite si apreciate tesaturi:
Bumbacul
In cazul in care eticheta indica “spalati la masina”, folositi detergent universal si urmati instructiunile de temperatura de pe obiectul de imbracaminte. Daca eticheta indica “stoarcere la masina”, scoati articolul imediat la finalul procesului, pentru a preveni sifonarea.
Tricotajele (tricouri, bluze) se vor usca intinse orizontal pentru a preveni intrarea la apa. De asemenea, pulovere se pot stoarce la masina, dar de asemenea se usuca intinse orizontal.
Casmirul
Hainele din casmir se curata chimic. Acestea, fiind articole tricotate, nu se agata pe sarma de uscat niciodata pentru ca se deformeaza. Ele trebuiesc uscate pe o suprafata plana. Casmirul trebuie sa fie pastrat impachetat in pungi de hartie sau transparente pentru articole de imbracaminte. Astfel va ramane curat si se va preveni scamosarea prin frecarea obiectelor de imbracaminte intre ele.
Scamele se indeparteaza prin taierea cu atentie cu un aparat de ras, sau mai bine zis cu ajutorul unei lame.
Matasea
In cazul in care eticheta indica “spalare manuala”, asa cum este cazul la anumite tesaturi din matase, se va utiliza un detergent neutru. Dupa spalare se clateste, iar apoi se stoarce usor excesul de apa care se absoarbe intr-un prosop. De asemenea nu se stoarce si nici nu se rasuceste articolul. Cusaturile se netezesc si se indreapta, iar articolul se usuca afara, insa nu expus direct sau complet la lumina soarelui. Matasea se calca pe dos, cat timp este inca umeda. Este un material placut, elegant dar si foarte sensibil.
Inul
Daca pe eticheta este indicat “spalare si uscare la masina”, urmati instructiunile de temperatura de pe tesatura. Nu calcati Inul cat timp nu este uscat deoarece poate ramane sifonat.
Lana
Daca eticheta permite spalarea manuala se va folosi un detergent cu actiune usoara in apa calduta. Se inmoaie timp de cateva minute, se scutura usor si se clateste. Asigurati-va ca ati eliminate toata spuma. Nu stoarceti si nici nu rasuciti, ci rulati articolul intr-un prosop absorbant si stoarceti-l usor. Scoateti articolul si asezati-l intins la orizontala pentru a se usca. Lana, cu exceptia celei tricotate, se improspateaza prin atarnare in baia in care se acumuleaza abur. Lana are nevoie de aerisire si de spatiu pentru a respira. Articolele din lana, cu exceptia tricotajelor, trebuie sa fie agatate pe umerase adecvate in dulapuri ventilate, deoarece lana se strange si isi pierde prospetimea la temperaturi inalte. Toata lana se curata chimic, cu exceptia acelor articole marcate clar pe eticheta ca pot fi spalate. Pentru a-si pastra forma, tricotajele din lana se vor pastra impachetate si nu agatate pe umerase.
Pielea – inclusiv pielea intoarsa
In general articolele din piele se pastreaza intr-un loc uscat si racoros. Evitati pastrarea oricarui tip de piele in huse din plastic, deoarece o poate usca sau decolora. Intre curatarile profesionale este indicata pastrarea pieselor de imbracaminte din piele intoarsa curate prin indepartarea prafului cu un burete. Pentru asi pastra cat mai bine forma articolele din piele sau din piele intoarsa trebuie agatate pe umerase profilate din lemn sau plastic.
Un alt aspect foarte important este sa aveti grija sa nu treaca prea mult timp intre curatarile profesionale, deoarece prea mult praf si murdarie pote afecta haina in asa fel incat sa nu mai poata fi adusa la forma initiala.