Black Tie: Croiala unui sacou clasic


Simbol al elegantei masculine, smochingul este definitoriu pentru tinutele „Black Tie”. Piesa centrala a ansamblului o reprezinta, fara indoiala, sacoul – modelul, stilul si finisajele acestuia imprimand tonul de formalitate si de dichis pentru restul pieselor care compun tinuta. Se poate spune ca sacoul pentru smoching intruchipeaza rafinamentul minimalist si este cel care face diferenta dintre un costum de seara si unul simplu, tocmai prin mascarea inspirata a cusaturilor si a modului in care este imbinat ansamblul vestimentar. 
Un rand de nasturi vs. doua randuri

Modelul original al sacoului pentru smoching, considerat si cel mai formal, este cel cu un singur rand de nasturi. Spre deosebire de costumele obisnuite, acesta are un singur nasture, fapt care permite ca sacoul sa fie taiat la piept intr-un „V” adanc. Efectul vizual astfel creat evidentiaza forma bustului, conturand cu distinctie silueta masculina. Cum acest gen de sacou se poarta adesea descheiat, se impune ca talia pantalonului sa fie mascata cu ajutorul unui brau sau al unei veste. Cele doua piese nu se poarta niciodata simultan – veti alege fie braul, fie vesta, in functie de ocazie, de forma siluetei si de avantajele pe care vi le ofera din punct de vedere estetic.

Varianta cu doua randuri de nasturi a fost acceptata mai intai ca alternativa informala a sacoului croit la un singur rand de nasturi. Asta se intampla in perioada anilor 1930, astazi fiind considerata o alegere la fel de corecta ca prima. Acest model de sacou arata intotdeauna mai bine incheiat, mai ales daca stati in picioare, prin urmare se poarta fara brau sau vesta. Totusi, cum domnii prefera sa-si descheie sacoul atunci cand iau loc, modelul cu doua randuri de nasturi poate deveni usor incomod. Acest tip de sacou are, de regula, patru nasturi, la care se incheie fie ultimul rand de nasturi (cel de jos), fie ambele randuri, in functie de croiala.

Reverele

La un sacou pentru smoching sunt preferate fie reverele ascutite, fie gulerul de tip sal. Ambele variante sunt la fel de corecte. Reverele ascutite ofera un plus de distinctie, motiv pentru care le veti gasi mai degraba la sacoul cu un singur rand de nasturi (adică varianta mai formala a smochingului). Acest tip de rever este inspirat dupa modelul fracului, fiind asadar considerat mai elegant. De asemenea, reverele ascutite pun in valoare latimea umerilor si alungesc silueta, facand-o sa para mai inalta.

Pe de alta parte, gulerul-sal isi are originile in designul celebrei „smoking jacket” – piesa vestimentara creata pentru a fi purtata de domni in timp ce se retrag dupa cina sa savureze un trabuc –, si are prin urmare o alură usor mai casual. Desi este privit ca fiind mai putin formal, gulerul-sal reprezinta totusi o alegere la moda, conferind tinutei un aspect ceva mai delicat in comparatie cu unghiurile ascutite conturate de revere. De altfel, acest model de guler este creat pentru reuniunile sociale de dupa ora 18.00, ceea ce il face potrivit si pentru evenimentele „Black Tie”.

Cat priveste sacoul cu revere crestate, desi acesta e stilul cel mai des intalnit si chiar a avut cateva reveniri de la epoca victoriana incoace, constituie mai mult o alternativa fashionable. Expertii in eticheta nu i-au „iertat” niciodata originile modeste (derivate de la costumul obisnuit), asa ca a inceput sa apara la tinutele formale abia spre finele anilor 1970, si chiar si atunci prezenta lui a fost limitata, fiind acceptata cu oarecare ezitari.

Sliturile

La origine, smochingul a fost initial creat fara slituri, iar mai apoi au aparut versiunile cu doua slituri laterale. Cu toate ca un astfel de sacou devine mai comod atunci cand va asezati la masa sau pe un fotoliu si, in acelasi timp, ofera acces mai usor catre buzunarele pantalonului, are totusi dezavantajul de a compromite nota de eleganta oficiala a smochingului. Daca nu v-am convins cu acest argument, atunci e bine sa stiti ca sacoul cu slituri laterale nu mai are acelasi efect optic de subtiere a siluetei, astfel incat e o alegere potrivita doar pentru siluetele slim si cele atletice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× How can I help you?