TARTANUL

tartan

Tartanul este un material tesut in carouri, din fibre dispuse in zig-zag, la care se alatura fire verticale de o culoare diferita. Acest model geometric este creat prin imbinarea la un anumit unghi a firelor de urzeala (firele verticale) cu cele de batatura (firele orizontale).
Cele doua tipuri de fire sunt alese in culori distincte, fiind tesute artistic pentru a da nastere unui imprimeu cu totul nou. In functie de culorile folosite la firele de baza, poate fi creata o multitudine de modele, fiecare dintre ele definind un tip particular de tartan.

Cu o istorie bogata, tartanul ne duce imediat cu gandul la traditia clanurilor scotiene, insa putini stiu ca aceasta tesatura era foarte apreciata in Europa inca din perioada pre-romana. Adus astazi pe podiumuri si facut popular in lumea modei de numeroasele vedete internationale care l-au adoptat in garderoba lor, tartanul ramane insa, indiscutabil, un simbol al culturii scotiene. La inceputul perioadei lor de expansiune, romanii consemnau ca port traditional al triburilor celtice un fel de stofa vargata in culori vii, iar unul dintre cele mai vechi exemple de tartan descoperite in Scotia (si expus azi la National Museum of Scotland) dateaza inca din secolul al III-lea i.Hr.

La origine, tartanul era realizat exclusiv din lana, insa poate fi tesut si din alte tipuri de fibre naturale, unele dintre ele modificandu-i substantial aspectul. Acelasi model geometric creat din fire de lana nu va mai arata la fel atunci cand e reprodus cu ajutorul firelor de matase, ci devine mai mic iar culorile par mai aprinse.

De altfel, tehnica prin care se obtine tartanul incurajeaza foarte mult creativitatea; prin combinarea de culori si materiale diverse, pot fi create noi si noi modele originale, lucru care explica popularitatea tot mai mare a tartanului printre designerii de fashion. Un material foarte versatil, tartanul poate fi reinventat in stiluri diferite, astfel ca va fi intotdeauna la moda.
Cel mai faimos model de tartan este cel creat de catre Thomas Burberry in 1920 si cusut initial pe post de captuseala interioara a trench-urilor din colectiile marelui designer vestimentar: de culoare camel, pe care se intersecteaza dungi verticale negre si albe, strabatute de o linie orizontala rosie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× How can I help you?