Pentru majoritatea domnilor, cămașa poate părea o piesă vestimentară banală, însă ea este una de-a dreptul complexă și grăitoare. Alegerea ei spune mai multe despre noi decât ne-am putea imagina. Pe lângă culoare și/sau imprimeu, gulerul este un detaliu inconfundabil, care sare imediat în ochi.
Fiecărei fizionomii i se potrivește un anumit model de guler. Este esențial să descoperiți care este acela și, odată găsit, să respectați armonia intre guler și forma feței. Prin forma gulerului puteți manevra anumite corecții optice subtile, pentru a proiecta o imagine avantajoasă dumneavoastră și confortabilă pentru ceilalți.
Există mai multe tipuri de croieli care indică și nivelul de eleganță al cămășii respective. Cu cât distanța dintre colțuri este mai mare, cu atât lungimea lor este mai scurtă. Există un raport ideal între lungimea colțurilor și distanța la care sunt depărtate (poza 1), care generează modelele principale de gulere, descrise în continuare.
Straight-point
este modelul cvasi-universal, potrivit majorității fizionomiilor. E și cel mai răspândit, fiind ușor de armonizat cu restul hainelor (sacouri, jachete, cardigane etc.). Există două variante ale acestui model. Cea tradițională e caracterizată prin tighelul cusut pe conturul gulerului, la aproximativ cinci milimetri de margine; varianta europeană e definită prin aceeași cusătură, dar poziționată la marginea exterioară a gulerului. Ca element geometric distinctiv, puteți identifica acest tip de guler după distanța dintre vârfuri, de aproximativ zece centimetri.
Gulerul Spread
este definit de distanța mare dintre vârfurile gulerului; are colțurile scurte și depărtate. Și la acest model întâlnim două variante: „Windsor” – care se recunoaște după marginile drepte ale gulerului – și „Varsity”, la care muchiile sunt ușor arcuite. Sunt detalii foarte fine, dar tocmai acest lucru vă va diferenția în orice situație. Însușindu-vi-le, veți dovedi că sunteți un connoisseur în înțelegerea detaliilor. Modelul Spread, recomandat celor cu fața alungită, este un guler considerat mai elegant, iar nodul de cravată potrivit pentru el este „Full Windsor”.
Similar gulerului spread, gulerul Wing (Papillon)
țintește însă mult mai sus pe scara eleganței. Se poartă la ținutele speciale, de seară, și acompaniază cu succes smochingul sau fracul. Recomandabil este să purtați papion la acest tip de guler și ținută, sau eșarfă specifică. Este universal valabil, potrivit tuturor formelor feței – singura diferență o face dimensiunea papionului ales.
Gulerul Tab
este asemănător cu Straight-point, numai că e un pic mai subțire. E caracterizat prin două bucățele de material care se unesc printr-o capsă sau un nasture, rolul lor fiind de a tine adunate capetele gulerului. Evident, necesită un nod de cravată subțire și este avantajos domnilor cu fața mai rotundă.
Gulerul Button down
este mai puțin elegant și se situează oarecum la polul opus gulerului Wing. Denumirea derivă din cei doi năsturei care țin colțurile gulerului lipite de cămașă. E un model al ținutelor business casual, atunci când cravata nu este obligatorie; forma e din gama ținutelor clasic-elegante, în timp ce prezența nasturilor indică o „derogare” de la rigurozitate. Evitați să-l purtați în cadrul ținutelor general business; în cazul ținutelor power business este complet exclus. Ca geometrie, se asortează cu majoritatea fizionomiilor – cu excepția celor prelungi și ascuțite.
Band collar sau gulerul tunică
este un guler casual. Îl veți întâlni și la cămășile pentru costumele smoching, dar reprezintă un surogat pentru cei care își doresc să fie eleganți într-o cheie nonșalantă și decid să nu respecte eticheta unei astfel de ținute și momentul festiv. Recomandabil ar fi să optați pentru această variantă de guler numai în cazul ținutelor casual sau dedicate petrecerii timpului liber.