Cravata și fabricarea ei. Cum se poate asorta cravata la costum?

Cravata modernă este formată în general din trei părți. De obicei, materialul poate fi tăiat manual, dar procesul poate diferi de la un brand la altul, iar materialul cravatei se poate tăia și la mașină, însă necesită ajustarea manuală înainte.

Cele trei părți  ale cravatei se cos împreună la mașină, după care se aplică o căptușeală a cărui scop este de a oferi un volum corect, lucru valabil și în cazul nodului. Unul din cele mai importante lucruri ce definește o cravată bine lucrată, fie manual sau în fabrică, este presarea manuală.

Există foarte multe metode de fabricare a cravatei, principalele diferențe fiind conform cerințelor clienților privind lungimea, lățimea sau volumul acesteia. Ca și „semnături”, brandurile folosesc diferite metode de touch-up pentru forma finală, ca de exemplu, însăilarea manuală cu ață de bumbac alb.

 

Lungimea standard de 150 cm și lățimea medie de 7 cm variază la tipar, tocmai pentru a oferi opțiuni și persoanelor cu constituție robustă. Lățimea permite însă clasificarea cravatelor în slim (4 cm lățime) și late (8 – 9.5 cm), în timp ce forma poate varia mai ales în zona de tipping (vârful cravatei), care poate fi triunghiulară (varianta clasică) sau pătrată.

  • Vârful cravatei trebuie sa atingă mijlocul cataramei curelei sau al nasturelui de la pantaloni;
  • Persoanele corpolente, înalte, cu umeri lați au nevoie de modele late, iar cele cu constituție firavă de modele mai înguste;

Cum se asortează cravata?

Alegerea cravatei se face în funcție de cămașă și sacoul purtate și, implicit, de natura evenimentului. Un aspect esențial legat de grosimea cravatei și asortarea cu sacoul este următorul:

Lățimea cravatei trebuie sa fie întotdeauna egală cu cea a reverului, în zona cea mai lata a acestuia!

Alte principii de bază în alegerea cravatei sunt:

  • Evenimentele formale impun o cravata mai lucioasă, ideal din mătase;
  • Evenimentele informale tolerează o cravată mai mată, din lână sau bumbac, aici intervenind și libertatea de purtare, cu primul nasture al cămășii deschis și un nod mai lejer;
  • Asortarea culorilor/imprimeurilor are 2 reguli: a contrastului și a armonizării la nivel de detalii:
  • La cămașa simplă se potrivește orice fel de cravată, iar la cămașa cu model cravata simplă – regula contrastului;
  • O culoare de pe cămașă trebuie sa se regăsească neapărat pe cravată, ca nuanța principală sau culoare a imprimeurilor – regula armonizării;
  • Cămășile în tonuri pastel merg cu o cravată în nuanță mai închisă a aceleași culori;
  • O cămașă greenery  se asortează ușor cu cravate verde-închis;
  • Culorile pastel sunt potrivite sezonului cald, iar cele mai puternice sezonului rece;
  • Dacă gulerul cămășii este mai inedit, nodul cravatei va trebui potrivit și în funcție de lățimea acestuia;
  • Agrafa se fixează între al treilea și al patrulea nasture al cămășii.

Nu în ultimul rând, culoarea cravatei se corelează cu tonul pielii. Bărbații cu ten deschis sunt avantajați de culorile mai închise, în ușor contrast cu tenul, iar cei cu ten mai închis pot purta cam orice fel de culoare – secretul consta în evitarea asocierilor monotone sau puternic contrastante!

Cravata este cartea de vizită a omului, îi dezvăluie ființa, reflectându-i spiritul – Honore de Balzac

 

× How can I help you?