Sacoul este o piesa de baza in garderoba unui barbat care tine la look-ul sau. Problema cea mare este ca putini dintre ei nimeresc un sacou potrivit care sa le urmareasca linia corpului si sa stea pe ei ca ‘’turnat’’.
Dupa cum aminteam si in randurile de mai sus sacoul este o piesa vestimentara importanta si chiar costisitoare, care merita mai multa atentie atunci cand o achizitionam. Este important sa avem propriul stil bine definit si sa nu ne lasam indusi in eroare de vanzatori neexperimentati ori fara chef, sau de cei din jurul nostru, care desi sunt bine intentionati, nu reusesc intotdeauna sa ne dea cele mai bune sfaturi in domeniul vestimentar. Pana la urma gusturile nu se discuta, iar in acest fel ‘’ce imi place mie s-ar putea sa nu ti se potriveasca tie’’. Astfel nu trebuie sa faci compromisuri sau sa ignori oglinda atunci cand ea iti semnaleaza clar ca ceva nu este in regula.
In randurile ce urmeaza am pregatit o serie de aspecte importante care te vor ajuta sa iti alegi sacoul care sa ti se potriveasca perfect.
Umerii sacoului
In ceea ce priveste umerii unui sacou, secretul sta in croiala acestuia, deoarece daca este croit bine si pe masura purtatorului nu vor iesi in evidenta aproape deloc, ci vor parea ca fac parte dintr-un ansamblu natural, elegant, fara efort. In schimb, niste umeri prea cazuti, ridicati, largi sau stramti vor fi iesiti din tipar si bineinteles ostentativi, ceea ce cu siguranta nu o sa va faca cinste.
Este adevarat si faptul ca tipurile de croi se schimba de la decada la decada, iar unele tendinte rezista nu mai mult de cateva sezoane. Totusi, cel mai intalnit croi este actualmente cel mai echilibrat, cu umeri potriviti, foarte putin intariti, situati undeva la 30-50 mm deasupra umarului real. Sacourile business sau formale pot avea umeri ceva mai fermi si accentuati, in timp ce jachetele sport relaxate pastreaza linia lejera in zona umerilor. In orice caz, cutele aparute pe spate ori la imbinarea cu maneca sau materialul manecii care cade sub linia fireasca a umarului sunt indicii clare ale nepotrivirii sacoului.
Talia sacoului
In ceea ce proceste talia sacoului, aceasta este de regula marcata prin incheierea nasturelui. In cazul sacoului cut trei nasturi, se incheie cel din mijloc, iar in cazul sacoului cu doi nasturi, se inchide cel de sus. Pentru corelarea taliei sacoului cu propria-ti talie, trebuie sa stii sa o localizezi pe aceasta din urma. Astfel aceasta se afla la o palma deasupra buricului. Realizarea majoritatii sacourilor de-a gata tinde spre o talie inalta a sacoului, cu inchiderea primului nasture in jurul zonei sternului. Pentru barbatii putin sau deloc atletici, mai degraba slabi, acest model este perfect, alungind si accentuand linia centrala a sacoului si contrabalansand astfel umerii ingusti. Nu acelasi lucru se poate spune despre barbatii mai atletici sau corpolenti, cu umeri lati, deoarece nu-i avantajeaza aceasta constructie. Acestora li se adreseaza un alt croi, cu primul nasture cusut mult mai jos, in zona taliei, v-ul reverului devenind astfel alungit, fapt care ajuta la atenuarea senzatiei de latime si la crearea unei armonii placute.
Lungimea sacoului
O alta regula generala, care trebuie respectata, prevede ca lungimea sacoului sa acopere fesele. Alta modalitate de a verifica adecvarea lungimii este prin comparatia cu sectiunea dintre ultimele doua falange ale degetelor, flexate in sus. O moda mai recenta prezinta sacouri scurte, unele atat cat sa acopere betelia pantalonului, dar ultimele trenduri, se stie, cu cat sunt mai excentrice, cu atat mai redusa tinde sa devina durata lor de viata.
Manecile sacoului
Acum vom vorbi despre ultima, dar nu cea din urma problema a sacoului, si anume manecile acestuia. La sacourile gata de cumparat manecile ori sunt prea lungi ori sunt prea scurte, de putine ori se potrivesc cu lungimea mainilor. In mod normal, maneca ar trebui sa ajunga pana la baza degetului mic, in pozitie relaxata, cu mainile pe langa corp. Totusi, noile trenduri opteaza pentru o maneca mai scurta, care permite mansetei camasii sa iasa mai mult in evidenta, in special atunci cand in ecuatie intra si o pereche de butoni eleganti.
Un alt aspect demn de luat in seama o reprezinta largimea manecii sacoului. Multe croiuri prevad o maneca mai larga, lucru care rezulta adesea intr-un surplus de material care, din nefericire, arata mai degraba neglijent decat degajat. In ceea ce priveste aceasta problema, un croitor priceput poate sa repare aceasta problema, ajustand maneca intocmai cu dimensiunile corecte.