Important pentru viitorii miri! Schimbarile din Noul Cod Civil

cod civil miri

Modificarile din Noul Cod Civil aduc norme noi in multe privinte. Logodna, conventia matrimoniala sau consiliul de familie sunt doar cateva noutati introduse in Codul Familiei.

Logodna

E pentru prima data cand logodna apare ca o notiune juridica, definita ca promisiunea reciproca de a incheia mai tarziu o casatorie. Nu trebuie sa existe un act scris care sa ateste uniunea partilor prin logodna, intrucat martorii prezenti in momentul promisiunii pot depune marturie.

Singurele efecte juridice pe care le produce logodna sunt acelea ca, in cazul ruperii ei, darurile facute in considerarea logodnei trebuie restituite daca sunt solicitate, iar partea care rupe logodna in mod culpabil poate fi obligata sa plateasca despagubiri celeilalte.

Judecatorul evalueaza, de la caz la caz, daca au existat motive temeinice de rupere a logodnei sau daca despartirea a fost din culpa partii care a rupt logodna.

Casatoria

Actualul Cod Civil lasa la alegerea partilor tipul de regim matrimonial dorit. Sotii pot opta pentru comunitatea legala – care inseamna casnicia ca si pana acum, cu bunurile dobandite in timp drept bunuri comune, comunitatea conventionala – pe baza unui asa-zis contract prenuptial, sau separatia de bunuri – fiecare sot e proprietarul bunurilor aflate pe numele lui.

Contractul prenuptial

Ceea ce in legislatia straina poarta denumirea de contract prenuptial, la noi este o conventie matrimoniala. Acest act poate fi intocmit fie inainte, fie dupa casatorie, in fata unui notar. Conventiile matrimoniale trebuie inscrise in Registrul national notarial al regimurilor matrimoniale si, ca orice alt contract, pot fi modificate ulterior cu acordul partilor prin semnarea unor acte aditionale.

Divortul

In ceea ce priveste divortul, noutatea consta in posibilitatea de a desface mariajul doar in fata notarului. Divortul la notar sau la un ofiter de stare civila se poate face daca sotii nu au copii minori sau, daca au, in situatia in care convin asupra tuturor aspectelor legate de divort si de incredintarea copiilor, la cine vor locui copiii, care va fi programul de vizitare al celuilalt sot, cum se vor imparti bunurile, care va fi numele sotilor dupa divort.

Notarul poate refuza desfacerea casatoriei daca exista neintelegeri in aspectele care ii privesc pe cei doi soti si pe copiii lor, urmand ca divortul sa se desfasoare in fata instantei de judecata, ca si pana acum. Pe langa avantajul de a scapa de procesul lung al divortului, procedura simplificata poate avea si dezavantaje.

Simplificarea procedurii divortului e discutabila. Disolutia institutiei familiei poate produce efecte sociale negative complexe, foarte greu de combatut. Spre exemplu, in SUA este recunoscuta usurinta desfacerii casatoriilor, dar totodata aici este si cea mai mare infractionalitate juvenila din lume.

Custodia copiilor

In caz de divort, custodia copiilor revine de principiu ambilor parinti, dar judecatorul poate acorda custodia numai unuia dintre parinti pe baza unor motive intemeiate. Chiar si in aceasta situatie, celalalt parinte isi pastreaza dreptul de a veghea asupra modului de crestere si educare a copilului.

Tot Noul Cod Civil sustine ca autoritatea parinteasca apartine ambilor parinti, ca un ansamblu de drepturi si indatoriri care privesc minorul si bunurile acestuia, si trebuie exercitata doar in interesul superior al copilului.

Consiliul de familie

Sintagma care defineste o noua institutie este de fapt un organism compus din trei rude ale unui copil sau prieteni ai parintilor acestuia sau alte persoane care manifesta interes asupra bunastarii copilului, cu rolul de a veghea asupra modului in care tutorele isi indeplineste obligatiile fata de minorul aflat in grija sa.

Acest organism nu se instituie atunci cand tutorele este chiar parintele copilului sau cand copilul este dat in plasament in conformitate cu prevederile legii. Constituirea consiliului se face de catre instanta de tutela cu acordul viitorilor membri ai consiliului.

Efectele Noului Cod Civil

Schimbarile din Noul Cod Civil aduc atat avantaje, cat si dezavantaje, in functie de perspectiva din care este privita noutatea. Beneficiile oricaror modificari legale sunt intotdeauna o chestiune discutabila, intrucat ele reglementeaza diverse relatii sociale. In plus, efectele se vor vedea pe termen lung.

Spre exemplu, aparitia diferitelor regimuri matrimoniale ofera persoanelor o mai mare certitudine asupra administrarii averii pe care acestea o percep ca fiind rezultatul exclusiv al muncii lor. Prin urmare, oamenii vor fi mai tentati sa se casatoreasca, nemaifiindu-le teama ca si-ar putea pierde o parte din avere in caz de divort.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× How can I help you?