Camasa clasica pentru stilul Black Tie

camasa-by-claudiu-ungureanu

Derivat – ca varianta mai putin formala – din maiestuosul frac, sacoul de seara nu avea la inceputurile sale accesorii proprii, astfel incat, vreme de multi ani, a imprumutat camasa de ceremonie, cu guler „wing” si plastron, caracteristica tinutelor „White Tie”. Abia in perioada anilor 1930, cand a luat nastere noul cod vestimentar „Black Tie”, smochingului i-a fost atribuita camasa moale cu guler „turn-down” (rasfrant), conturandu-se astfel un standard de eleganta care ramane valabil si astazi.

Pentru ca nu putem vorbi despre camasa fara sa ne referim la guler – unul dintre principalele repere pentru incadrarea ei intr-un cod vestimentar sau in altul –, este prin urmare firesc ca acest detaliu sa aiba o importanta aparte in definirea stilului clasic „Black Tie”.

Gulerul „wing”

Acest model de guler este specific camasilor de ceremonie si e creat pentru a fi purtat numai impreuna cu papion. Este vorba despre un guler inalt, ale carui varfuri scrobite si ridicate in sus se aseamana cu aripile de randunica, de unde si numele sau creativ. Fara indoiala, acest model clasic de camasa radiaza eleganta unor timpuri mai nobile, reusind sa impregneze un aer aristocratic oricui il poarta.

Desi intalnit destul de rar la costumele „Black Tie” dupa 1940, gulerul „wing” ramane in atentia criticilor de moda, unele voci sustinand ca reprezinta in continuare o alegere corecta pentru tinutele de seara, cu conditia sa fie purtat doar la sacourile extrem de elegante, croite la un singur rand de nasturi si avand revere ascutite. Alti experti in eticheta sunt insa de parere ca ar trebui rezervat numai pentru ansamblurile „White Tie”, si asta din ratiuni estetice.

Camasile cu guler „turn-down”

Iata asadar ca normele de eticheta au impus aparitia unui nou tip de guler, suficient de elegant incat sa poata fi purtat la evenimentele de seara si, in acelasi timp, mai putin formal decat predecesorul lui, pentru a spori gradul de confort al celui care il afiseaza. Devenit popular la inceputul anilor ’30 gratie Ducelui de Windsor, gulerul „turn-down” a venit ca o alternativa mai comoda si mai practica la pretentiosul model „wing”.

Noul tip de camasa era croit din materiale mai moi si nu necesita sa fie apretat, putand fi incheiat acum in fata, si nu in spate. Desi considerate initial prea neprotocolare pentru a fi purtate in afara sezonului cald, camasile cu guler „turn-down” s-au afirmat ca standard al tinutelor „Black Tie” in perioada interbelica, statut pe care si-l pastreaza si astazi.

O astfel de camasa e fabricata din material subtire, pentru a fi usor de purtat sub sacou si vesta, permitandu-i pielii sa respire: postav, poplin, batist sau panza de voal. In acelasi timp, partile vizibile ale camasii (plastronul, gulerul si mansetele) sunt realizate dintr-un material intarit (cu strat dublu), care desavarseste look-ul sofisticat al stilului „Black Tie”. Cat priveste anatomia gulerului rasfrant, acesta poate avea colturile departate, cu deschidere mare, sau semi-departate. Prima varianta este privita ca fiind mai formala, pentru ca varfurile departate pot fi usor ascunse sub reverele sacoului, si se potriveste cel mai bine cu un sacou cu guler-sal.

Materiale si elemente de decor

Pieptul camasii prezinta o particularitate intalnita doar la imbracamintea formala, si anume plastronul, fiind decorat in mod traditional cu pliuri sau cu pique. Pliurile largi erau la moda in special in perioada anilor ’30, pe cand cele inguste, atat de populare astazi, au inceput sa capete teren dupa 1940. Varianta decorarii camasii cu pique a aparut tot in 1930, la ideea unor costumieri londonezi, care s-au inspirat dupa modelul camasilor pentru tinutele „White Tie”. O astfel de camasa, cu decoratii din pique aplicate pe piept, guler si mansete, poarta denumirea de camasa in stil „marcella”.

Potrivit normelor „Black Tie”, camasa e inchisa cu doi sau trei butoni, in functie de lungimea ei (si, implicit, de inaltimea celui care o poarta). Cu toate acestea, unii experti opineaza ca butonii sunt recomandati numai pentru camasile cu pieptul apretat, pe cand variantele semi-apretate se potrivesc mai bine cu nasturi perlati. In astfel de cazuri, plastronul ar trebui sa se termine deasupra taliei, pentru a ramane drept (fara sa se umfle) atunci cand va asezati.

Cateva reguli aditionale:
– Camasile pentru tinutele de seara nu au buzunare, si asta dintr-un motiv foarte simplu: prezenta lor nu-si are rostul pe pieptul intarit si decorat cu pliuri si plastron.
– Camasile cu pieptul apretat au intotdeauna mansete duble, in stil frantuzesc.
– Camasile de calitate superioara sunt prevazute cu o gaica speciala, ascunsa sub brau sau sub vesta, prin care sunt atasate de pantalon si care le impiedica sa se ridice atunci cand va miscati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× How can I help you?