Satinul este o tesatura eleganta, deasa, neteda si lucioasa, care straluceste la lumina. Creata printr-un proces special de finisare, ce presupune trecerea fibrelor textile prin niste cilindri fierbinti, ea se deosebeste de alte tipuri de materiale si prin modul in care sunt impletite firele: un fir de urzeala (fir vertical) pentru fiecare al patrulea fir de batatura (fir orizontal). Tocmai aceasta tehnica ii confera materialului stralucirea caracteristica.
In componenta satinului pot intra mai multe tipuri de fibre: matase, bumbac, lana, dar si materiale sintetice, precum poliesterul, sau fibre artificiale fabricate din acetilceluloza (prin procedeul acetat) – care dau nastere unor tesaturi mai accesibile ca pret. De altfel, termenul de „satin” se refera mai degraba la metoda de fabricare a materialului, si nu la un anumit tip de fibre din alcatuirea lui. Astfel, produsul final obtinut prin procesarea (asa cum am aratat mai sus) a fibrelor de matase, polistiren sau lana se numeste „satin”; combinatia de matase si viscoza mai este denumita uneori „duchesse”; iar acelasi material tesut exclusiv din bumbac poarta denumirea de „sateen”.
La origine, satinul era prelucrat doar din matase si a fost fabricat pentru prima data in China, in secolul al XII-lea, in orasul-port Zayton (de unde i se trage si numele). Astazi, il folosim pentru foarte multe tipuri de piese vestimentare si accesorii, fiind apreciat indeosebi la rochiile elegante, rochiile de mireasa si decoratiunile pentru nunta, lenjeria intima si lenjeria de pat. Nu e un secret ca satinul e considerat un material luxos, si pe buna dreptate; iar calitatile si finetea lui il fac foarte dezirabil. Satinul de calitate superioara (in care nu au intrat fibre sintetice) e – asa cum era de asteptat – mai costisitor, iar unul dintre motive este ca acest material, tesut printr-un procedeu unic, e dificil de lucrat. Iata de ce devine important ca el sa fie ingrijit corespunzator atunci cand il aveti in garderoba.
Cum se curata satinul:
- Imbracamintea din satin trebuie spalata fie manual, fie folosindu-se ciclul delicat al masinii de spalat, cu apa rece si un detergent special pentru tesaturile delicate.
- Cat priveste spalatul manual, e recomandabil sa lasati satinul la inmuiat in apa cu detergent timp de 5 minute, dupa care sa il spalati cu apa rece.
- Nu folositi niciodata uscatorul automat. Hainele din satin se usuca prin rularea intr-un prosop curat, care sa absoarba astfel apa in exces (nu stoarceti satinul in mana!), dupa care le puteti lasa la aer sa se usuce natural, dar nu in bataia soarelui sau in apropierea unei surse de caldura.
- Satinul sifonat poate fi indreptat cu fierul de calcat, aplicat numai pe dosul materialului si setat la o temperatura mica.
- Hainele foarte delicate din satin trebuie duse obligatoriu la o curatatorie chimica.