Dress code: Black Tie

 

Spre deosebire de stilul White Tie, care reprezinta standardul elegantei supreme, acest cod vestimentar are o definitie mai laxa, in sensul ca normele care il contureaza sunt mai putin riguroase si permit o oarecare varietate. De altfel, stilul Black Tie cuprinde cateva sub-stiluri, clasificate in functie de gradul de formalitate al tinutei, pe care le vom aborda intr-un articol separat. In acceptiunea generala insa, vorbim de un dress code destinat evenimentelor de seara, ce impun un anumit nivel de prestanta si rafinament.

Mai putin formala decat tinutele White Tie, dar situata ca eleganta pe o treapta superioara stilului Business, vestimentatia Black Tie le cere domnilor sa poarte un costum de tip „smoking” („tuxedo” in SUA), accesorizat obligatoriu cu un papion negru. Si, pentru ca – potrivit expertilor in eticheta – definitia adevarata a stilului se afla in detalii, iata care sunt caracteristicile acestui dress code si cum se compune in mod corect o tinuta Black Tie:

1. Sacoul – Regula impune ca sacoul pentru tinutele Black Tie sa fie fabricat din lana de culoare neagra, desi e acceptata si nuanta de bleumarin numita „midnight blue”. Din punctul de vedere al croielii, acesta este in general incheiat la un singur rand de nasturi (in mod traditional, are un singur nasture, insa versiunea cu doi nasturi devine incet-incet acceptabila), dar poate avea si doua randuri de nasturi. Reverele sacoului (satinate sau imbracate in grosgrain) sunt fie inalte, ascutite, fie parte integranta dintr-un guler de tip sal – astazi, cea mai populara varianta ramane cea cu reverele decupate, insa aceasta nu este acceptata de catre traditionalisti. O alta particularitate a sacoului este lipsa sliturilor (atat laterale, cat si la spate), precum si faptul ca buzunarele acestuia nu au clapa.

2. Pantalonii – Croiti din acelasi tip de material (si avand aceeasi culoare) ca si sacoul, pantalonii se disting prin faptul ca nu au deloc mansete, iar cusaturile le sunt mascate de o banda subtire de satin, asortat la reverele jachetei. Cum betelia pantalonului nu trebuie sa fie deloc lasata la vedere, ci va fi acoperita dupa cum vom detalia mai jos, pantalonii pentru un ansamblu Black Tie sunt croiti pentru a fi purtati cu bretele, astfel incat talia sa fie suficient de inalta pentru a ramane ascunsa vederii.

3. Braul/vesta – In mod traditional, talia (si, implicit, betelia pantalonului) trebuie acoperita cu un brau elegant din matase neagra, asortat cu finisajele sacoului. Un astfel de brau se potriveste cel mai bine cu un sacou cu gular sal, insa nu e destinat exclusiv acestuia. Mai putin popular in Europa, braul poate fi inlocuit cu o vesta neagra de seara, low-cut (cu partea din fata croita in forma de „V” adanc), cu atat mai mult daca sacoul dumneavoastra are reverele ascutite. De remarcat ca atat braul, cat si vesta sunt purtate numai cu sacouri la un singur rand de nasturi, si niciodata cu modele croite la doua randuri de nasturi.

4. Camasa – Pentru acest tip de tinuta este specifica o camasa alba, din bumbac pique sau cu o tesatura plisata (poate prezenta cute verticale), cu mansete duble, in stil frantuzesc, incheiate cu butoni. Gulerul camasii poate fi deschies sau de tip wing.

5. Papionul – La ansamblul Black Tie se asorteaza un papion negru, legat manual si din acelasi tip de material ca si reverele sacoului. Desi traditionalistii nu o permit, regula poate fi totusi sfidata, papionul inlocuindu-se in unele cazuri cu o cravata neagra lunga, din matase, legata cu nod simplu (sau „four-in-hand”).

6. Pantofii
– Stilul Black Tie cere un pantof negru, elegant. Nu veti da gres cu o pereche de Oxford simpli, de culoare neagra, cu finisaj mat, purtati impreuna cu sosete negre din matase, lungi pana aproape de genunchi.

7. Accesoriile – In aceasta categorie intra, in primul rand, butonii: negri, aurii sau din sidef. De asemenea, daca alegeti sa purtati bretele la pantaloni, acestea vor fi din matase neagra sau alba. Optional, puteti prinde o floare naturala la butoniera, pentru un plus de extravaganta, sau va puteti limita la batista alba din matase ori din in, impaturita impecabil si asezata in buzunarul de la piept al sacoului.

8. Haina de exterior – Cea mai conventionala alegere este paltonul Chesterfield, insa puteti purta orice tip de haina de exterior eleganta de culoare neagra, cu exceptia trench-ului. Ca accesoriu, puteti opta pentru o esarfa alba de matase, cu franjuri, caracteristica tinutelor de seara.

NOTA: Asa cum spuneam la inceput, codul vestimentar Black Tie are o mai mare deschidere catre varietate in comparatie cu stilul White Tie, mai ales cand aceste „abateri de la norma” au la baza ratiuni practice. Astfel, pe timp de vara, cand temperaturile ridicate o impun, sacoul negru poate fi inlocuit cu unul de culoare alba sau ivory, iar in locul vestei va fi ales intotdeauna braul negru, mai racoros decat aceasta si oferind un grad mai mare de confort celui care il poarta. Optional, batista alba din buzunarul sacoului poate fi substituita cu una colorata. In afara acestor amendamente, restul regulilor care compun tinuta Black Tie raman inviolabile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× How can I help you?