Dress code: White Tie

white_tie

Spre deosebire de Black Tie, care a aparut ca tinuta informala pentru servit cina si apoi s-a consacrat pe post de dress code semi-formal pentru cocktail, stilul White Tie a fost inca de la inceput stilul vestimentar de cea mai inalta clasa destinat domnilor care nu faceau parte din structurile militare, statut pe care si l-a pastrat timp de peste doua secole. Abia dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, cand, din vestimentatie formala de seara, White Tie a devenit tinuta speciala de gala, definitia acestui stil plin de distinctie a fost in cele din urma fixata de catre expertii in eticheta.

Ce inseamna stilul White Tie

Desi designerii vestimentari incearca periodic sa modifice detaliile fracului pentru un plus de varietate, caracteristicile fundamentale ale stilului White Tie raman neschimbate si nu sunt deschise interpretarii. Daca aveti sansa sa primiti o invitatie la un bal, caz in care va trebui sa aveti o prezenta plina de rafinament, iata cateva recomandari dupa care sa va construiti tinuta si care va vor asigura succesul in societate:

1. Fracul – Norma cere ca fracul sa fie din lana neagra, insa la fel de corecta este si nuanta speciala de bleumarin numita „midnight blue”. Cat priveste croiala, acest tip de sacou este realizat la doua randuri de nasturi, insa nu e menit sa se incheie, ci sa fie purtat descheiat. Reverele fracului, inalte si ascutite, sunt obligatoriu imbracate in satin sau in grosgrain, a doua varianta fiind considerata mai rafinata. De asemenea, butonii hainei sunt inveliti in acelasi tip de material ca si reverele. Partea din fata a sacoului trebuie sa se termine putin mai jos de talie (in niciun caz sa nu fie mai scurta), in timp ce „coada” fracului trebuie sa ajunga pana imediat sub genunchi.

2. Pantalonii – Acestia sunt din acelasi material si de aceeasi culoare ca si fracul. De remarcat este faptul ca, pe intreaga lungime, cusaturile sunt mascate cu cate o banda lata (vipusca) sau doua benzi inguste din satin ori grosgrain. O alta caracteristica a pantalonilor in stilul White Tie este ca nu au mansete si sunt croiti pentru a fi purtati cu bretele. Asta deoarece talia pantalonului trebuie sa fie indeajuns de inalta pentru a ramane ascunsa pe toata durata serii sub vesta scurta si eleganta.

3. Vesta – Croita din bumbac pique alb, vesta este obligatoriu low cut (finisata intr-un „V” adanc), la unul sau doua randuri de nasturi si de obicei cu spatele gol. O astfel de vesta este scurta – lungimea acesteia depaseste doar cu putin varfurile fata ale fracului – si impodobita cu revere alungite, imbracate in satin.

4. Camasa – Din bumbac alb de cea mai buna calitate, camasa pentru White Tie are obligatoriu plastron si un guler „wing” inalt, detasabil. Un detaliu important sunt mansetele de tip single cuff, ornate cu butoni eleganti.

5. Papionul – Tot din pique (preferabil asortat cu vesta), papionul este self-tie (adica se leaga manual) si poate avea forma de „fluture” sau „aripi de liliac”.

6. Incaltamintea – Pantofii de gala compatibili cu stilul White Tie sunt cei de tip „Pumps”, adica acel pantof usor de bal, din piele de vitel lustruita cu mare atentie, purtati cu sosete din matase neagra lungi pana la genunchi.

7. Accesoriile – Prima care iese in evidenta este batista alba din matase, in sau bumbac, impaturita impecabil si purtata in buzunarul de la piept al fracului. De asemenea, se mai remarca nasturii de sidef (atat de la camasa, cat si de la vesta), la fel ca si butonii stilati care innobileaza mansetele camasii. Optional, pot fi purtate manusi albe de interior, precum si un ceas de buzunar cu lantul din aur sau platina (aceasta este varianta traditionala, astazi fiind acceptabil si ceasul de mana). Tot optional, domnii pot purta o floare naturala la butoniera, iar daca aleg sa poarte jartiere pentru sosete sau bretele pentru sustinerea pantalonului, acestea trebuie sa fie din matase alba.

8. Haina de exterior – Se recomanda un palton negru sau bleumarin (acelasi „midnight blue” de care vorbeam mai sus), cu unul sau doua randuri de nasturi. Cat priveste accesoriile pentru exterior, acestea pot cuprinde o esarfa alba din matase, cu ciucuri, manusi albe din piele de caprioara si fie un joben negru din matase, fie o palarie pentru opera.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× How can I help you?