Nasitul nu-i treaba usoara, dar daca prietenii dragi voua v-au ales ca “parinti spirituali” si urmeaza sa le stati alaturi la nunta sau la botezul copilului lor, e bine sa stiti ce implica asta.
Va asteapta o multime de sarcini ce tin de organizarea cununiei, de plata anumitor taxe sau de achizitionarea unor lucruri necesare la ceremonie. Asadar, trebuie sa fiti pregatiti si sufleteste, si financiar.
La nunta
Din momentul in care ati convenit ca veti nasi un cuplu prieten, trebuie sa le fiti alaturi celor doi si sa-i sprijiniti pe tot parcursul organizarii nuntii. In timpul ceremoniei religioase, veti fi cele mai importante persoane, dupa miri, dar rolul vostru nu ia sfarsit odata cu terminarea slujbei…
Iata ce aveti de facut:
Nasa ajuta mireasa sa-si aleaga rochia si ii cumpara voalul. Este prezenta la “gatitul miresei”, iar cand aceasta iese din casa, rupe o turta deasupra capului ei.
Nasul conduce mireasa la altar, in absenta tatalui ei, iar nasa conduce mirele.
Nasii tin, de o parte si de alta a mirilor, lumanarile – simbol al luminii sau caii pe care trebuie sa mearga viitorii soti.
Impreuna cu preotul, nasii pun inelele pe degetele mirilor si le iau cununiile de pe capete.
Nasii parasesc biserica brat la brat imediat dupa miri.
La petrecere, daca mireasa e furata pana la miezul noptii, nasul trebuie sa negocieze cu “rapitorii” si sa o rascumpere.
La “spartul nuntii”, spre dimineata, nasa ii scoate miresei voalul si il asaza pe capul domnisoarei care a prins buchetul miresei. Apoi ii leaga proaspetei neveste pe cap o basma si ii ofera oglinda care ii arata, pentru prima data, cum ii sta in noua postura.
La o saptamana dupa nunta, nasii merg la biserica, din nou, cu finii lor, pentru o scurta slujba de binecuvantare a noii familii. Proaspetii insuratei trebuie sa aduca lumanarile de la cununie, ornate cu flori proaspete.
Repartizarea cheltuielilor ocazionate de ceremonia nuntii difera in functie de traditia respectata in diferite zone. De aceea, in zilele noastre, functioneaza o regula de bun-simt: mirii si nasii stabilesc impreuna ce cheltuieli suporta fiecare, dar, in principiu, celor din urma le revin urmatoarele:
- taxa pentru cele doua slujbe (cununia si mersul la biserica la o saptamana dupa nunta);
- achitarea lumanarilor, a buchetului miresei si a buchetului nasei;
- achizitionarea voalului, a parurei, a basmalei, a oglinzii si a turtei miresei.